Zoeken
 


Peter Schiff noemt Obama's stimulanspakket 'onvoorstelbare ramp'

Laatste wijziging: zondag 8 februari 2009 om 17:17, 2160 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zondag 8 februari 2009

 

Nog maar een jaar geleden werd hij door zowel de overheid en de media verguisd wegens zijn voorspellingen van de huidige wereldwijde economische crisis. Nu hij in alle opzichten gelijk heeft gekregen, is de Amerikaanse econoom Peter Schiff bijna dagelijks bij een andere TV-zender te zien. In de afgelopen week waarschuwde Schiff dat president Obama's economische stimulanspakket zal leiden tot een 'onvoorstelbare ramp', omdat hyperinflatie, en daarmee de verwoesting van de Amerikaanse economie in 2009 en 2010, nu niet meer te voorkomen is.

 

In het programma 'Tech Ticker' vraagt de interviewer:
 
'Peter, sommigen zien in de nu minder snelle teruggang een signaal dat de bodem van de economische crisis bereikt is.'
 
Schiff: 'Geen enkele kans. Dit is juist het begin van de crisis! De Amerikaanse nep-economie, waarin Amerikanen geld leenden en weer uitgaven, is nu aan het instorten. En nu de Amerikanen te blut zijn om hier nog mee door te gaan, is de overheid nog meer gaan lenen en uitgeven. Maar wat zij hiermee doen is het probleem erger maken.

En wanneer de bel in de obligatiemarkt uiteindelijk uiteen spat, en misschien is dat, gezien de afgelopen maand, zelfs al gebeurd, dan zal de dollar nog verder beginnen te vallen en uiteindelijk instorten. Want als de obligatiemarkt klapt, dan heeft de overheid zélf een bailout nodig, omdat ze dan failliet is. En dan gaat deze crisis een hele nieuwe fase in.'
 
'Op dat punt zijn we nu nog niet belandt, want de overheid kan nog steeds geld lenen tegen lage rente. Vind u dat de overheid dan helemaal niets zou moeten doen?'
 
Schiff: 'Het láátste wat we in dit land nodig hebben, is nog meer geld lenen. De overheid probeert de consumptie te stimuleren, maar we zijn nu juist in de problemen geraakt door alle overmatige consumptie. Er moet juist minder geld geleend worden.

We hebben eigenlijk het pijnlijke medicijn nodig, dat de vrije markt ons op probeert te dringen. Het is juist nodig dat de Amerikanen minder uitgeven. Er moet juist minder krediet verstrekt worden aan consumenten ,voor het kopen van auto's, huizen en andere goederen. Mensen moeten weer geld gaan sparen, kapitaal gaan verzamelen.
 
'U zegt dat de overheid dus helemaal geen stimulanspakket moet doorvoeren.'
 
Schiff: 'Precies! Dat stimulanspakket is echt het ergste wat ze kunnen doen. Het zal de economie juist verstikken en verder in een depressie duwen. Alles wat dit stimulanspakket gaat doen, is ons nog dieper in het gat storten, precies het tegenovergestelde van waar het voor bedoeld is. We hebben een écht stimulanspakket nodig, dat bestaat uit sparen en produceren, maar alles wat de overheid nu doet, is dat juist onderdrukken.
 
'We zien nu dat de burgers meer beginnen te sparen, en dat is een goede zaak. U zegt dat de publiek het begrepen heeft, maar dat de overheid gewoon doorgaat met het uitgeven van geld.'
 
Schiff: 'Klopt. De overheid probeert dat proces te verstoren, maar die spaartegoeden moeten juist nog veel hoger worden. En natuurlijk, als Amerikanen hun geld opsparen, kunnen ze het niet uitgeven. Dat betekent dat we een zeer ernstige recessie krijgen, maar dat is de prijs die we moeten betalen voor al die jaren van roekeloos lenen en geld uitgeven.

De overheid moet nu op hetzelfde spoor gaan zitten als het Amerikaanse publiek, en toegeven dat het een moeilijke tijd gaat worden. Maar als de overheid de huidige koers blijft volgen, dan zorgen ze voor een inflatoire depressie, die véél erger wordt dan ieder van ons ooit heeft meegemaakt.'
 
'U zegt dat het erger wordt als we op de huidige manier doorgaan.'
 
Schiff: 'Ja. Het is precies het tegenovergestelde van wat president Obama zegt. Hij heeft gezegd dat het vreselijk wordt, tenzij we er iets aan doen. Wat ik zeg is dat als we niets doen, het inderdaad vreselijk wordt, maar als we wél wat doen, dan wordt het een onvoorstelbare ramp.'
 
'Wat u dus zegt is dat we de structuur van de economie totaal moeten veranderen. De economie is nu gebouwd op consumentenleningen en uitgaven.'
 
Schiff: 'Dat is het probleem. Het is gebouwd op een nep-fundament. We moeten dat fundament laten instorten, zodat we het kunnen vervangen met een meer levensvatbare. We moeten een economie bouwen die gebaseerd is op onder-consumptie, op spaargeld en op produktie. Dat is de enige levensvatbare economie.
 
Onze economie werkt niet meer, want het is een 'ponzi' economie (pyramide-systeem). We moeten het laten instorten, zodat we het kunnen vervangen met een levensvatbare economie.'
 
'Aan het begin zei u dat de obligatiemarkt mogelijk al aan het klappen is, en dat dan de volgende fase van de crisis is aangebroken. Wanneer zal het scenario dat u schetst, gaan spelen?'
 
'Waarschijnlijk nog voor het einde van het jaar, of anders in 2010. Wanneer de mogelijkheid van de regering om nog meer geld te lenen verdwenen is, dan zal de rente gaan stijgen. Dan zullen we deze crisis veel erger gaan voelen. Daarom moet de FED de rente fors verhogen, ondanks het feit dat de economie verzwakt en de huizenprijzen dalen.

Maar als de FED zijn verantwoordelijkheid niet neemt en de rente laag houdt, hoe erg de inflatie ook zal worden, en alle Amerikaanse schuld zal opkopen, die niemand in de wereld meer wil hebben, dán krijgen we hyperinflatie. Ik heb het niet over hoge inflatie, inflatie met dubbele cijfers, zoals we hadden in de jaren '70, maar ik heb het over iets véél ergers dan dat.

Wat ze in bijvoorbeeld Latijns-Amerikaanse landen hebben meegemaakt, dát staat ons te wachten als de rente niet verhoogd wordt.


'Krijgen we dan hyperinflatie zoals in Duitsland, ten tijde van de Weimar Republiek, toen mensen een kar vol geld nodig hadden om één brood te kopen?'
 
'Dat zal inderdaad gebeuren als de overheid niet de juiste beslissingen neemt. En dat betekent dat ze de rente fors moeten verhogen, ondanks het feit dat de werkeloosheid oploopt en de economie dieper wegzinkt in een recessie. Ze moeten doen wat ze nu weigeren te doen. Als ze nu de juiste beslissingen maken, wordt het niet zo pijnlijk als dat ze het over één of twee jaar zullen doen.
 
'U zegt dus dat we nu het pijnlijke medicijn moeten nemen. Maar ze zeggen dat als we deze maatregelen niet nemen, de recessie een depressie wordt. Net als in de jaren '30, toen de FED te terughoudend geweest zou zijn...'
 
Schiff: 'Juist het tegenovergestelde is waar. De Grote Depressie was het gevolg van het beleid van de overheid. De toenmalige president Hoover leek erg op George Bush. Hoover weigerde de vrije markt haar gang te laten gaan. In de jaren '20 onstond er een 'bel', die het resultaat was van beleid dat het makkelijk maakte geld te lenen, zoals te lage rentetarieven.

In plaats van de vrije markt te laten functioneren toen deze bel barstte, kwam Hoover tussenbeide. Hij was fel tegen de vrije markt en tegen het kapitalisme. Hij liet de markt niet zichzelf corrigeren, waardoor hij de Depressie juist mede veroorzaakte.
Hij probeerde alles wat er maar mogelijk was en had zijn eigen versies van bailouts en stimulanspakketten
 
Toen werd Roosevelt president. Aanvankelijk stond hij kritisch tegenover de maatregelen van Hoover, maar toen hij eenmaal aan de macht was, deed hij precies hetzelfde, alleen tien keer erger. Hij kwam met de 'new deal', waardoor de Depressie een heel decennium duurde. De economie stond er het slechtste voor tijdens Roosevelt, niet tijdens Hoover.

Nu hebben we precies dezelfde situatie. Bush was als Hoover, die er mede voor zorgde dat deze teruggang een depressie kon worden. En nu hebben we Barack Obama, die een grote overheid belooft, meer van dezelfde zaken die Roosevelt deed, waardoor we nu een nieuwe Grote Depressie kunnen krijgen. Het verschil is dat de economie er nu veel slechter voorstaat dan in de jaren '30.
 
Zonder de goudstandaard hebben we nu een Centrale Bank die enorme inflatie kan veroorzaken. Zoals ik al zei: we krijgen een inflatoire Depressie, die veel erger zal worden dan in de jaren '30. Want in de jaren '30 bleven de consumentenprijzen vallen, wat het makkelijker maakte om nog dingen te kunnen kopen. Wat er nu gaat gebeuren, is dat de prijzen de pan uit zullen vliegen.'

Uit een ander interview (zie link naar Video News live):
 
'Mensen moeten uit de Amerikaanse dollar stappen. Iedereen die blijft vasthouden aan de dollar, zal totaal failliet gaan.
 
Iedereen die me voorheen niet geloofde, moet me nu wél geloven. Kijk wat Ben Bernanke (FED) deed. Hij verlaagde de rente naar NUL. Geld is gratis. De rente kan niet verder meer verlaagd worden.
 
En wat gaat Bernanke doen om de economie te stimuleren? Hij gaat de geldpersen zo hard laten draaien als maar kan. En hij gaat staatsobligaties kopen. Hij gaat hypotheken kopen, creditcard schulden, alle rotzooi die de rest van de wereld niet meer hebben wil.

Dus wat krijgen we: pure inflatie op z'n Latijns-Amerikaans. Hyperinflatie, zoals in Zimbabwe. Dit is een identieke monetaire politiek zoals destijds in de Weimar Republiek, en we krijgen hetzelfde resultaat.

Wat ze zeggen is: we gaan geld drukken om de economie te doen herleven. Je kúnt de economie helemaal niet doen opleven door het drukken van meer geld. Ze gaan het juist tot de dood toe verstikken! De economie gaat sterven door hyperinflatie.
 
Overheid misleidt de burgers
Laat je niet misleiden door wat ze op tv zeggen, dat deflatie verschrikkelijk is, dat dalende prijzen een ramp zijn, wat overigens niets te maken heeft met deflatie. Ze zeggen dat als de prijzen dalen, niemand nog iets zal kopen en de economie zal instorten. Dat is volslagen en doortrapte onzin! Dalende prijzen zullen mensen niet tegenhouden om spullen te kopen. Dat is nonsens! Mobieltjes, laptops, plasma-tv's dalen voortdurend in prijs. Houdt dat mensen tegen deze te kopen? Absoluut niet! Dat is echt bullsh*t!  
 
Het is allemaal doortrapte overheidspropaganda, zodat zij de geldpersen kunnen laten draaien. Ze proberen ons bang te maken door ons te laten denken dat de overheid ons moet redden van de 'ellende' dat we straks dingen tegen lagere prijzen kunnen kopen! Dat wij gaan denken dat dé oplossing is, dat de overheid meer en meer geld gaat drukken, zodat ze ons gaan 'redden' van deflatie. En dat is wat ze willen: geld drukken en blijven uitgeven.

Maar ze gaan de economie juist verwoesten door het drukken van meer geld. Het kan geen andere kant op. Dit is wat ze nu doen, en wat tot een totale ramp zal leiden...
 
De mensen die ervan overtuigd zijn dat de economie gered zal worden door het drukken van meer geld en het opkopen van allerlei zaken, zijn dezelfde mensen die ons een jaar geleden nog vertelden dat alles fantastisch ging, en we ons nergens zorgen over hoefden te maken. Ze zeiden dat het nog nooit zo goed ging en dat de fundamenten van de economie gezond waren.
 
Toen hadden ze het totaal mis, en nu hebben ze het óók totaal mis. Ze begrijpen het probleem niet en komen met de verkeerde oplossing. Ik heb er geen enkel twijfel over dat wat de overheid doet, de economie en dit land zal verwoesten. Absoluut geen twijfel.
 
Iedereen met dollars gaat failliet
Ik ben er 100% van overtuigd dat iedereen die zijn rijkdom in Amerikaanse dollars heeft, totaal bankroet zal gaan. Het maakt niet meer uit, de economie zal vernietigd worden.

Hoeveel tijd hebben we nog? De dollar zakt nu iedere week 5% in waarde. Ja natuurlijk, af en toe krabbelt de dollar even op. Maar wat als ie door blijft dalen, en de volgende week ook 5% minder waard wordt, en de week daarna wéér 5% minder? En daarna 10%, op een gegeven moment zelfs 5% per dag?!

Het inflatiepercentage in Zimbabwe is meer dan 100 miljoen procent per jaar. Dat kan ik niet eens berekenen. Het begon niet zo erg, maar kon uit de hand lopen door dezelfde monetaire politiek die nu in de VS gehanteerd wordt.

Hoe langer we wachten met van koers te veranderen, des te moeilijker zal het worden. Hoe groter de schuld wordt, hoe meer geld de FED drukt, des te moeilijker zal het worden het inflatiespook terug in de fles te stoppen.

De reden dat de politici hiervoor hebben gekozen, is dat zij de pijn en de realiteit niet onder ogen willen zien. Maar hoe langer ze hiermee doorgaan, des te pijnlijker zal deze realiteit worden! Dus als ze nu al niet met de pijn van vandaag kunnen omgaan, hoe zouden ze dat dan wel kunnen met twee keer zoveel pijn in de toekomst?

Het is uitermate gevaarlijk wat er nu gebeurd. Ik heb voorspeld dat de dollar zou gaan vallen, en ik heb gelijk gekregen: de dollar daalt als een baksteen, en iedereen die in de dollar stapte toen deze even omhoog schoot, is in een leugen getrapt. Het is allemaal nonsens wat ze hierover zeiden, dat we wel uit de crisis zouden komen, dat ze de juiste maatregelen namen, etc.etc.. Niets van dat alles is waar. Er was geen geldige reden dat de dollar weer ging stijgen, het kwam puur door de handel, door speculatie, het was een tijdelijk moment, dat niets te maken had met de fundamenten van de economie...
 
FED koop staatsobligaties op
Kijk naar de opbrengst van de 30-jaar lopende staatsobligaties. De rente is 2,6%. Zou iedereen met een beetje gezond verstand nu nog Amerikaanse staatsobligaties kopen, deze 30 jaar vasthouden, tegen slechts 2,6% rente? Nee, natuurlijk niet! Dat is krankzinnig!

De FED koopt de obligaties op om de rente kunstmatig laag te houden. Maar geloof me: NIEMAND koopt nu nog staatsobligaties met écht geld. Niemand in de wereld koopt een stuk papier dat over 30 jaar maar 2,6% oplevert.

Iedereen met een flintertje intelligentie verkoopt nu AL zijn Amerikaanse staatsobligaties aan de FED, en koopt met de dollars die ze hiervoor krijgen, euro's en yen's en andere zaken.

Daarom zie je nu dat staatsobligaties aan het stijgen zijn, juist omdat onze buitenlandse geldschieters hun obligaties verkopen aan de FED. En uiteindelijk, als de FED nog de enige koper is van deze staatsobligaties -en het zou goed kunnen dat dit nu al het geval is!-, dan zal de obligatiemarkt instorten. Niemand wil ze nog hebben, omdat het geld niets meer waard is.
 
Stimulanspakket = overdosis = ineenstorting
Iedereen moet begrijpen dat we nu op een zeer belangrijk punt in de geschiedenis leven. We gaan getuige zijn van de verwoesting van de dollar en een gigantische ineenstorting van de economie. Deze enorme ramp, deze hyperinflatoire Depressie waar de overheid en de Centrale Bank ons regelrecht naartoe brengen, heeft niets te maken met de vrije markt. Dit is gecreërd door de overheid.
 
Dit gaat gebeuren omdat de overheid niet de juiste maatregelen neemt. De overheid probeert te stimuleren en te stimuleren, maar we zitten al heel dicht bij een overdosis. We hebben teveel heroïne, teveel alcohol in het systeem, en het stimulanspakket geeft ons nóg meer, een overdosis stimulans voor de economie, die hyperinflatie zal veroorzaken, waar geen einde aan komt.

Bedenkt goed dat iedere keer dat de overheid weer iemand uitkoopt, ze de situatie alleen maar erger maken. En weet je wat ze iedere keer doen als het erger wordt? Dan verhogen ze de dosis! En iedere keer als ze dit doen, veroorzaken ze nog méér schade.
 
Ik zie geen enkele uitweg uit deze spiraal. Niemand in Washington probeert dit te voorkomen. We zitten in een vicueuze cirkel die leidt naar vernietiging, en alles wat wij kunnen doen is: wegwezen!
 
Xander


Bron: xandernieuws

Voeg toe aan: