Zoeken
 


Start financiële crisis ging gepaard met grootste gamma-uitbarsting ooit

Laatste wijziging: maandag 23 februari 2009 om 22:04, 3693 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 23 februari 2009

 

Het instorten van de Amerikaanse bank Lehman Brothers op 15 september 2008 luidde het officiële begin in van de nog steeds ernstiger wordende wereldwijde financiële crisis. Frapant genoeg blijkt nu dat de NASA- Fermi Large Area Telescope (LAT) op dezelfde dag in het heelal de krachtigste uitbarsting van gamma-stralen ooit heeft geregistreerd.

De op 15 september gemeten uitbarsting ging gepaard met de grootste totale energie, de snelste bewegingen en de hoogste begin-energie-emissies die ooit zijn waargenomen. 'Hier hebben we op gewacht,' aldus Peter Michelson, verbonden aan de LAT aan de Universiteit van Stanford. 'Uitbarstingen van deze kracht worden nog steeds nauwelijks begrepen, en de Fermi telescoop geeft ons nu de mogelijkheid om dit te proberen.'

 
De Gammastraal-uitbarsting monitor van de Fermi telescoop registreerde een emissie die 3000 tot meer dan 5 miljard keer sterker is dan het dagelijkse licht. Gamma-uitbarstingen behoren dan ook tot de helderste explosies die in het universum voorkomen. Astronomen geloven dat de meesten het gevolg zijn van het instorten van een opgebrande ster. Terwijl een ster ineenklapt tot een zwart gat, worden grote hoeveelheden 'brandstof' met bijna de snelheid van het licht de ruimte in gestuwd. Deze stralen reageren met het in de ruimte aanwezige gas, dat eerder uit de instortende ster voortkwam. Hierdoor ontstaan zeer heldere gaswolken, die in de loop van de tijd langzaam verzwakken.
 
De gigantische gamma-explosie vond plaats op de enorme afstand van 12,2 miljard lichtjaar van de Aarde, en had de kracht van circa 9000 supernovae (ster-ontploffingen). Deze buitengewone astronomische gebeurtenis ging gepaard met een belangrijke, schokkende gebeurtenis op onze planeet: het instorten van Lehman Brothers, en daarmee het begin van de ontmanteling van het huidige wereldwijde financiële systeem.
 
Toeval of niet, ook in de Bijbel gaan belangrijke gebeurtenissen op Aarde gepaard met astronomische verschijnselen. Denk aan de 'ster van Bethlehem', die waarschijnlijk twee verschillende supernovae zijn geweest. In het Oude Testament won het volk Israël een veldslag omdat de Zon een paar uur lang 'stil stond' (Jozua 10:13). Bij een andere bijzondere gelegenheid werd de draaiing van de Aarde zelfs enkele uren omgekeerd (2 Kon.20:9-11).
 
Daarnaast voorspelde Jezus dat er vlak voor Zijn terugkomst op Aarde, talloze tekenen aan 'zon, maan en sterren' te zien zouden zijn (Luc.21:25). De laatste paar jaar wordt de astronomische wereld verrast door het ene bizarre ruimte-verschijnsel na het andere. Ook deze onvoorstelbaar krachtige gamma-uitbarsting kan in dat rijtje worden toegevoegd.
 
Xander
 
Bron o.a.: NASA Science  


Bron: xandernieuws

Voeg toe aan: