Zoeken
 


Zee-ijs op niveau van 30 jaar terug

Laatste wijziging: vrijdag 27 februari 2009 om 20:03, 3890 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 27 februari 2009

In de reguliere media kunnen we bijna dagelijks “doom and gloom” verhalen lezen over smeltend ijs, een stijgende waterspiegel en triest gestemde ijsberen.  Het nieuwste VN rapport “State of Polar Research” maakt ons bang met drastische smelting van de beide polen en waarschuwt voor dramatische weersveranderingen.

Tegenberichten zijn er ook, maar die krijgen in uw ochtendkrantje nul aandacht, ook al zijn ze inhoudelijk vaak beter onderbouwd. Volgens een artikel op Daily Tech is er geen verschil tussen het wereldwijde zee-ijs niveau van eind 1979 (het jaar dat met satelliet waarnemingen begonnen werd) en dat van eind 2008. Hoewel de ijshoeveelheden een groot deel van 2008 aan de lage kant waren, zorgde een record-brekende groeispurt in de laatste maanden van 2008 voor een volledig herstel.

De gegevens zijn afkomstig van de University of Illinois’s Arctic Climate Research Center, en gebaseerd op satelliet observaties van zowel het Noord- als het Zuidpoolgebied.

Volgens het Daily Tech artikel reageert zee-ijs veel sneller op veranderingen in temperatuur en neerslag dan landijs, waardoor dit een zeer bruikbare barometer is voor veranderende condities. Met dit soort artikelen wordt eens te meer duidelijk dat het hele global warming fenomeen weinig meer is dan een stompzinnige religie.



Bron: tegenbericht

Voeg toe aan: