Zoeken
 


Europarlement luidt noodklok over bijensterfte

Laatste wijziging: zondag 30 november 2008 om 22:34, 2433 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zondag 30 november 2008


Brussel, 16 nov.
Het Europees Parlement luidt de noodklok over het geringe aantal bijen in Europa. Afgelopen zomer waren er veel minder bijen dangebruikelijk, wat tot problemen leidde bij imkers, boeren en tuinders. Zonder bijen raken bloemen niet bevrucht, met als resultaat minder planten, groenten en fruit.

De landbouwcommissie van het parlement vraagt de Europese Commissie om meer onderzoek, meer braakliggende grond en minder bespuiting tijdens de bloeitijd. De Europese Commissie antwoordt het parlement dinsdagavond.

SP'ster Kartika Liotard hoopt dat Brussel bereid is tot het instellen van meer bufferzones met stuifmeel- en nectarrijke zones. GroenLinks-Europarlementslid Kathalijne Buitenweg legt de schuld bij genetisch gemodificeerde en behandelde zaden. Volgens Buitenweg is daarom een andere landbouw nodig: ,,Een landbouw waarin ook bescherming van natuur en behoud van biodiversiteit een centrale rol spelen.''

Het parlement vermoedt dat de vermindering van de bijen komt door de parasiet Varroa, 'bijenaids' en de verspreiding van de Nosema ceranae. Ook virussen en schimmels bedreigen de bijen, aldus de landbouwcommissie in een schriftelijke vraag.

Minister Gerda Verburg (Landbouw) kondigde in juli extra onderzoek aan, nadat bijenhouders in een hoorzitting van de Tweede Kamer hadden geklaagd over de ,,verdwijnziekte''. Verburg wil weten waarom er meer bijenvolken doodgaan dan vroeger.

In Nederland is vorige winter volgens kenners zo'n 25 procent van de bijen gestorven, terwijl dat er normaal zo'n 10 à 15 procent is.



Bron: nrc

Voeg toe aan: