Zoeken
 


Sterrenkijkdagen 2009

Laatste wijziging: woensdag 18 maart 2009 om 18:38, 2203 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 18 maart 2009

Tijdens de landelijke sterrenkijkdagen staan overal in Nederland telescopen opgesteld voor het publiek: bij volkssterrenwachten maar ook op veel andere plaatsen waar amateurastronomen individueel of in groepen actief zijn. Hier vindt u een lijst met adressen op provincie geordend.

De Sterrenkijkdagen staan dit jaar in het teken van het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde 2009. In de periode 2 t/m 5 april 2009 wordt '100 uur sterrenkunde' aangeboden. Dan kunnen zoveel mogelijk mensen, jong en oud met eigen ogen kennis nemen van sterrenkunde en de sterrenhemel, ook met behulp van telescopen.

De maan is 2 april in de schijngestalte van eerste kwartier en de dagen daarna meer dan half verlicht en prima zichtbaar. Met een telescoop zien we tientallen kraters op de maan. Ook de planeet Saturnus is de hele avond prominent aanwezig. Een telescoop toont de beroemde ring en een of meer maantjes bij de planeet.

We hopen op een stralend heldere hemel, maar mocht het bewolkt zijn, dan kan men in ieder geval de instrumenten bekijken. Ook is er overal gelegenheid tot discussie over hemelverschijnselen: zon, maan, planeten, sterren, verre melkwegstelsels, de grootte van het heelal en natuurlijk ook over de hobby sterrenkunde. Hier en daar zijn er kleine exposities of korte presentaties. Overal staan enthousiaste amateurs voor u klaar en liggen informatiefolders gereed.

Lees verder op: Sterrekijkdagen.nl



Voeg toe aan: