Zoeken
 


Sonar van schepen maakt dolfijnen doof

Laatste wijziging: woensdag 8 april 2009 om 19:07, 3212 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 8 april 2009

Dolfijnen kunnen tijdelijk doof worden door sonar van schepen. Aangezien dolfijnen zelf een natuurlijke vorm van sonar gebruiken om met elkaar te communiceren, raken ze verstrooid door de veel luidere geluiden die door de mens geproduceerd worden. Het kan verklaren waarom dolfijnen en andere zeedieren soms op de kust stranden.

Vorige maand spoelden honderden walvissen en dolfijnen aan op de kusten van Australië. Hoewel dierenbeschermers hun best deden om de dieren weer in veilige wateren te krijgen, kwamen de meeste gestrande dieren om het leven. Het was niet duidelijk waarom de walvissen en dolfijnen massaal naar de kust zwommen. Mogelijk zit de militaire activiteit van schepen er voor iets tussen. Sonar veroorzaakt volgens een studie van de universiteit van Hawai minstens tijdelijk gehoorsverlies bij dolfijnen.

Het is natuurlijk niet zeker dat dolfijnen uitsluitend door deze oorzaak stranden. De studie stelt immers ook dat dolfijnen herhaaldelijk en intens aan de storende geluiden moeten worden blootgesteld voor er van een effect sprake is. (gb)



Bron: hn.be

Voeg toe aan: