Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in zijn dinsdag gepresenteerde Global Financial Stability Report.

Volgens het IMF lopen de afschrijvingen op van oorsprong Amerikaanse beleggingen in de komende twee jaar op tot 2.700 miljard dollar. Dat is 500 miljard dollar meer dan het fonds aan het begin van dit jaar voorspelde.

Door de internationale recessie worden echter ook allerlei andere bezittingen van financiële instellingen veel minder waard. De totale schade van de kredietcrisis kan daardoor oplopen tot ongeveer vierduizend miljard dollar.

Het IMF ziet wel voorzichtige tekenen van verbetering in de financiële markten. Het waarschuwt echter tegelijkertijd dat er nog vergaande maatregelen nodig zijn om het vertrouwen in de financiële markten volledig te herstellen.

Kredietverlening stokt
De kredietverlening neemt volgens het rapport zowel in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië als de eurozone in de komende jaren alleen maar verder af. "Zelfs als maatregelen omvangrijk zijn en het bedoelde effect hebben, zal het proces langzaam en pijnlijk zijn'', aldus het IMF. "Het economisch herstel zal beperkt zijn.''

De maatregelen die overheden nemen, moeten zich vooral concentreren op het verschaffen van kapitaal aan de banken en het weghalen van alle 'vergiftigde' beleggingen.

Indien noodzakelijk moeten banken zelfs tijdelijk genationaliseerd worden, stelt het rapport. Volgens de rekenmeesters van het fonds loopt de hoeveelheid vers kapitaal die banken wereldwijd nog nodig hebben tot eind volgend jaar, op tot een bedrag tussen 900 miljard en 1700 miljard dollar.