Zoeken
 


China verdubbelt goud-voorraad

Laatste wijziging: maandag 27 april 2009 om 12:12, 2220 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 27 april 2009

Wat moet je als groot exportland met je onmetelijke hoeveelheid buitenlandse deviezen? Omzetten in goud!

China
China heeft de laatste tijd, in alle stilte, haar goudvoorraad bijna verdubbeld van 600 ton in 2003 naar 1054 ton goud nu. China heeft nu dus meer dan 1 miljoen kilo goud in haar kluizen liggen: waarde 30 miljard dollar.

Daarmee is het land de vijfde grootste bezitter van goud in de wereld. China heeft het goud vooral van Chinese producenten en Chinese mijnen gekocht. China is zelf de grootste producent van goud van de wereld. Bij bijvoorbeeld de Europese Centrale Banken, zoals DNB, is weinig te halen. Zij verkopen (bijna) niet meer.

Goudprijs
De goudprijs is de afgelopen 5 jaar gestegen van 250 naar ruim 1.000 dollar. Momenteel doet een baartje goud (28,35 gram) 910 dollar.

Goud heeft de afgelopen tientallen jaren weinig importantie gehad. Sinds de ontkoppeling van de dollar met goud in 1972 door de Amerikaanse overheid is de prijs speculatief. Amerika is wel nog steeds het land met het meeste goud in voorraad.

Vertrouwen
Nu de wereldwijde economie in grote problemen is en bijvoorbeeld Amerika elk jaar meer dan 1.000 miljard dollar tekort komt, lijkt een vlucht naar goud mogelijk doordat het vertrouwen in munten als de dollar, pond en euro tanende is.

Bankbiljetten kunnen worden bijgedrukt door de centrale banken, en dat doen ze nu dan ook massaal, goud kan niet worden bijgedrukt. Velen stellen dat goud de bescherming tegen inflatie is. Naar verwachting komt er veel inflatie onze kant op, doordat vooral de Amerikaanse Centrale Bank onbeperkt dollars creeërt.

China heeft nu in ieder geval al een deel van haar buitenlandse valuta (2.000 miljard dollar in totaal) omgezet in goud.Bron: RTLZ

Voeg toe aan: