Zoeken
 


Veel Nederlanders geloven in complotten

Laatste wijziging: dinsdag 12 mei 2009 om 08:50, 2687 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 12 mei 2009

Pim Fortuyn is vermoord omdat hij de aanschaf van de JointStrikeFighter in de weg stond. Prinses Diana kreeg een ongeluk omdat het Engelse koningshuis haar te lastig vond en 9/11 is bekokstoofd door George Bush en de CIA: complottheorieën hebben een magische aantrekkingskracht.

Dit blijkt uit onderzoek van Synovate in opdracht van NU.nl. Als complottheorie zijn de 'moord op Prinses Diana' en 'straling van mobiele telefoons' het bekendst.

Verder blijkt meer dan eenderde van de Nederlandse bevolking gelooft dat JFK is vermoord in opdracht van de CIA en dat mobiele telefoons straling uitzenden die schadelijk is voor de hersenen, wat de overheden en telefoonindustrie voor ons zouden verzwijgen.

Bijlmerramp

Na de mobiele telefoons (37 procent) en JFK (35 procent) zijn Prinses Diana (30 procent) en de Bijlmerramp (28 procent) 'geloofwaardige' complottheorieën.

Onderaan de lijst met ondervraagde onderwerpen staat de theorie dat Elvis nog zou leven. Slechts 1 procent gelooft hierin.

Laag opgeleid

Hoe ouder we worden (boven de 35 jaar), hoe vaker we in één of meerdere complottheorieën geloven (66 procent onder de 35 jaar versus 79 procent boven de 35 jaar). Het verschil tussen hoog- en laagopgeleid is minder groot: 78 procent versus 70 procent.

Wel geloven lageropgeleiden vaak in meer theorieën dan de mensen met een hogere opleiding (68 procent versus 48 procent).

Internet

Media leveren volgens de onderzochte Nederlanders de grootste bijdrage aan het geloof van Nederlanders in complottheorieën. Opvallend is dat internet een belangrijke bron is voor mensen die niet geloven in complottheorieën.

Internet dient volgens de onderzoekers dus enerzijds om theorieën te creëren, maar ook om ze te weerleggen.



Bron: nu.nl

Voeg toe aan: