Zoeken
 


Crisis kost kerken VS miljarden

Laatste wijziging: dinsdag 2 december 2008 om 11:52, 2219 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 2 december 2008

VENTURA - Amerikaanse kerken lopen in het vierde kwartaal van dit jaar waarschijnlijk drie tot vijf miljard dollar mis door de kredietcrisis, meldt bureau Barna.

Het onderzoeksbureau deed onderzoek onder ruim twaalfhonderd Amerikanen van achttien jaar en ouder. Daaruit zou blijken dat een op de vijf huishoudens de bijdragen aan kerken en andere religieuze organisaties in de afgelopen drie maanden naar beneden heeft bijgesteld.

Van deze groep heeft een op de drie huishoudens besloten de helft of meer van hun bijdragen te schrappen. Ongeveer een kwart van hen geeft nog wel meer dan de helft van de oorspronkelijke bijdrage, terwijl een ongeveer even grote groep niets meer geeft aan de kerk.

De grootste teruggang in kerkelijke giften is te vinden onder de mensen die, volgens Barna, ,,grote financiële schulden hebben'' - 43 procent van hen heeft gekort op de giften. Zij worden gevolgd door de huishoudens die minder dan twintigduizend dollar per jaar verdienen (30 procent).

Voor de kerken kunnen de gevolgen van de kredietcrisis en de verminderde vrijgevigheid enorm zijn, voorspelt George Barna, leider van het onderzoeksbureau. ,,De meeste christelijke liefdadigheidsinstellingen en kerken halen in het vierde kwartaal minstens een derde van hun jaarlijkse inkomsten op. In de eerste drie kwartalen van het jaar besteden kerken geld op krediet, in de verwachting dat de schulden kunnen worden afgelost met de opbrengst van het vierde kwartaal. Dit jaar kan dit heel anders uitpakken. Op basis van het onderzochte geefgedrag verwachten wij dat alleen al de kerken in dit vierde kwartaal drie tot vijf miljard dollar minder aan giften zullen krijgen.''

Het onderzoeksbureau pleit voor ,,financiële wijsheid'' in de kerken. Dit betekent dat zij hun geld ,,voorzichtiger'' moeten uitgeven in de komende twee of drie kwartalen, stelt Barna. ,,Dit is niet de tijd om gedateerde financiële plannen te gebruiken'', zegt hij. ,,Zelfs niet als een kerk kan vertrouwen op stijgende ledentallen. De betekenis van vrijgevigheid is bij veel mensen aan het veranderen, zoals hun bestedingsgedrag nu laat zien. Wij voorspellen dat veel kerkgangers in het komende jaar minder vaak geld zullen geven - ook geven ze per keer steeds minder geld.''

Reacties
In het onderzoek is ook bekeken hoe de Amerikaanse kerken reageren op de crisis. Bij ongeveer een derde van de kerken kunnen gelovigen terecht voor een gesprek over financiële problemen en mogelijkheden die op te lossen. Vrijwel hetzelfde aantal kerken biedt mogelijkheden voor een op maat gemaakt financieel advies.

De problemen zijn voor iets meer dan de helft van de kerken aanleiding meer materiële hulp zoals voedsel en kleding aan te bieden. Gebed voor mensen in financiële moeilijkheden kwam het vaakst voor - 73 procent van de kerkgangers kan hiervoor bij de kerk terecht.

Overigens doen de protestanten meer aan gesprekken en financiële adviezen dan rooms-katholieken. Deze mogelijkheden komen in 38 procent van de protestantse kerken voor, tegenover 27 procent van de rooms-katholieke kerken.Bron: nd.nl

Voeg toe aan: