Zoeken
 


Batterij werkt beter op lucht

Laatste wijziging: vrijdag 29 mei 2009 om 22:24, 1867 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 29 mei 2009

 

Engelse wetenschappers hebben een batterij ontwikkeld die veel meer energie kan opslaan dan huidige lithium-ionbatterijen. Het geheim schuilt in een aanpassing aan een van de electrodes.

 

Wetenschappers van de Schotse University of St. Andrews hebben een mogelijkheid gevonden om zuurstof de rol te laten spelen van het nu veel toegepaste kobalt in de anode van een batterij. Daarvoor hebben ze een speciaal geconstrueerde poreuze ‘houder’ van koolstof ontwikkeld waarbinnen lithiumionen en elektronen kunnen reageren met zuurstof uit de lucht. Die vervangt het lithiumkobaltoxide dat nu wordt toegepast.

 

Bij eerste proeven bleek het mogelijk op deze manier acht maal zoveel energie op te slaan dan bij gebruik van lithiumkobaltoxide in de anode. Belangrijk voordeel is ook dat de koolstofhouder veel goedkoper te maken is dan een anode van lithiumkobaltoxide, en dat men één van de chemicaliën in de batterij uit de lucht kan halen en dus niet meer mee hoeft te sjouwen.

 

De wetenschappers zijn nu halverwege het onderzoeksproject. Uiteindelijk zal dat resulteren in een oplaadbare batterij met 5 tot 10 maal de capaciteit van huidige lithium-ionbatterijen. Het productierijp maken van hun vinding zal echter nog wel een jaar of 5 kosten, verwachten ze.



Bron: automatiseringgids.nl

Voeg toe aan: