Zoeken
 


Radiotelescopen ontvangen gecodeerde geluidssignalen uit ruimte

Laatste wijziging: maandag 20 juli 2009 om 10:02, 4371 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 20 juli 2009

De radiotelescopen van het Argentijnse Instituto Argentino de Radioastronomia hebben buitenaardse signalen ontvangen. Het nieuws was al eerder bekend binnen organisaties aangesloten bij het SETI-project, maar wordt nu pas bekendgemaakt aan de buitenwereld.

De signalen werden begin juni opgevangen door radiotelescopen die gestationeerd zijn in Argentinië, ten zuiden van Buenos Aires. Aanvankelijk werd er sceptisch gereageerd door wetenschappers verbonden aan het SETI-project, een netwerk dat onderzoek verricht naar buitenaards leven. Toen na uitvoerige studies bleek dat er grammaticale structuren herkend kunnen worden in de signalen, kreeg de zaak aandacht van astronomici uit hetzelfde werkveld.

De signalen houden ongeveer een 40-tal minuten aan, met intervallen van 4 tot 9 minuten. Met de aanwezige technologie werden de signalen in de mate van het mogelijke gereinigd van alle stoorgeluiden. Volgens IAR-onderzoeker Alejandro Fontela gaat het om sinusvormige geluidsgolven, die vermoedelijk door intelligent leven voortgebracht werden. Dat de signalen van onze planeet zouden komen, sluit hij volledig uit. “Het Zuidelijke SETI-project is het enige schotelpark op het zuidelijk halfrond. Interacties met andere ontvangers zijn hierdoor onmogelijk.”

Wat er precies gecommuniceerd wordt is niet duidelijk en volgens Fontela is de kans miniem dat deze signalen ooit gedecodeerd zullen worden. Desalniettemin betekenen de signalen een gigantische doorbraak in het onderzoek naar buitenaards leven.

Het fragmemt kunt u hier beluisteren onderaan het artikelBron: slechtnieuws

Voeg toe aan: