Zoeken
 


Wetenschap stap dichter in scheppen kunstmatig leven

Laatste wijziging: vrijdag 5 december 2008 om 23:02, 2184 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 5 december 2008


Wetenschappers van het genoomonderzoeksinstituut rond de omstreden bioloog Craig Venter hebben naar eigen zeggen een nieuwe stap gezet naar het scheppen van kunstmatig leven door op een meer efficiënte manier een artificieel genoom te vervaardigen. Zij zijn er volgens een publicatie op de internetversie van het vakblad Proceedings of The National Academy of Sciences in geslaagd een heel bacterieel genoom te assembleren uit 25 DNA-fragmenten.

Artificieel leven scheppen
Het Venter-Instituut heeft de methode reeds gebruikt om een nieuwe generatie van biobrandstoffen aan te maken en voor de biochemie. Het instituut is echter ook vastberaden bezig met te onderzoeken hoe het artificieel leven kan scheppen, wat er ook van ethische vragen daarrond mogen zijn.

Homologe hercombinatie
Zo maakte het instituut in januari bekend, kunstmatig het genoom van de bacterie Mycoplasma genitalium te hebben aangemaakt. Om dit te fabriceren hadden de onderzoekers de bacterie E.Coli gebruikt. Maar die methode was te langdradig. De bacterie had het ook moeilijk grote fragmenten DNA te reproduceren. Daarop kregen de vorsers het idee hun toevlucht te zoeken tot het gisttype Saccaharomyces cerevisiae. Dit liet hen toe het synthetisch bacterieel genoom van de M genitalium te creëren via een methode die "homologe hercombinatie" heet, een proces dat cellen op een natuurlijke manier gebruiken om schade aan hun chromosomen te herstellen.

Gist is genetische fabriek

Toen de wetenschappers zich realiseerden hoe robuust gist werkte, vroegen zij zich af of het ook aan te wenden was om het hele genoom van de M. genitalium te maken uit meerdere, kleinere en overlappende fragmenten van DNA. Er werden vervolgens DNA fragmenten gebruikt waarvan de omvang schommelde van 17.000 tot 35.000 basisparen. Die relatief korte segmenten werden in één stap in gistcellen gebracht en via het mechanisme van de homologe hercombinatie tot het synthetisch M. genitalium geassembleerd. Meerdere experimenten bevestigden dat alle 25 delen van het synthetisch DNA correct in de gistcellen werden geassembleerd. Gist blijkt aldus een "genetische fabriek" te zijn. De onderzoekers leggen zich nu toe op het onderzoek van de verdere mogelijkheden die gist biedt. (belga/vsv)


Bron: HLN

Voeg toe aan: