Zoeken
 


Schrijven over positieve levensverwachtingen maakt gelukkig

Laatste wijziging: zaterdag 6 december 2008 om 01:35, 3053 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zaterdag 6 december 2008

Geluk voor allen!

Sinds Laura King vanaf 2001 onderzoek doet naar de gezondheidseffecten van schrijven over positieve doelen in het leven is het een stuk makkelijker geworden om gelukkig te worden. Ze deelde proefpersonen in twee groepen in. Beide groepen kwamen 1 keer per week naar haar instituut. Gedurende ongeveer een half uur voerden ze een schrijfopdracht uit. De ene helft schreef over de dagelijkse beslommeringen, de andere groep kreeg de opdracht te schrijven over hun dromen, ambities in het leven. Dat ging een aantal weken door. Na vier weken was het verschil in de mate van geluk bij de eerste groep significant lager dan bij de tweede groep. Ook als professor King de proefpersonen de opdrachten mee gaf naar huis bleef het verschil in geluksscore bestaan. Schrijven over positieve levensverwachtingen maakt gelukkig.

De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan in het kader van het zogenaamde "optimisme"thema. In het wetenschappelijke Amerikaanse gelukstijdschrift het "Journal of Happiness Studies", wordt hier uitgebreid verslag van gedaan. In een soortgelijk onderzoek als het bovenstaande gaf men de ene groep mensen de opdracht "schrijf over datgene wat je meemaakt, elke dag, zo lang als je wilt". De andere groep mocht ook net zo lang en dagelijks schrijven maar dan over hun ideale toekomst. "Hoe ziet jouw ideale toekomst eruit? Beschrijf hoe je leeft als alles naar wens, geheel volgens plan, volgens het perfecte scenario verloopt."Het experiment duurde vier weken. Daarna werden de effecten gemeten. Het grappige was, dat de mensen die over hun ideale toekomst schreven niet alleen aangaven gelukkiger, meer tevreden, levensbekwaam te zijn, maar ook van hun lichamelijke kwalen verlost waren, die ze eerder hadden. Het lichamelijk welbevinden van de optimisme groep was gegroeid.Optimistisch naar jezelf kijken maakt gelukkig! Geloof in jezelf! Je kunt het. Schrijven over jouw eigen geluk schijnt het geluksgevoel te versterken door twee effecten:In de eerste plaats kom je meer "in controle". Je neemt het heft in eigen handen, je zet zelf de koers uit en in de tweede plaats geeft schrijven structuur. Je weet wat je wilt en dat geeft zekerheid. Van structuur in het leven bloeien een hoop mensen op, structuur voelt goed.

In het eerder genoemde Amerikaanse tijdschrift over geluk staat een overzicht over diverse geluksfactoren die maatschappelijk gebonden zijn. Drie factoren blijken onveranderlijk samen te hangen met de geluksscore: materiële welvaart, vrijheid en rechtszekerheid. Wat betreft materiële welvaart geldt dan specifiek de wet van de afnemende meeropbrengst. Tot een zeker nivo maakt meer inkomen, welstand, luxe gelukkig, boven dat nivo niet meer. Voor vrijheid en rechtszekerheid geldt dit niet. Dit ontleen ik aan de World Database of Happiness. Ondanks dat de Nederlanders nogal af geven op "de lui in Den Haag"blijkt men als het om vrijheid en rechtszekerheid ( inclusief de afwezigheid van corruptie) tot de meest tevreden volkjes op aarde te behoren. De vrijheid van zeuren, klagen en afgeven op het duo Balkenende en Bos is hier tot grote hoogte gestegen; en toch zijn we stiekem lekker tevreden.

Geluk in Afghanistan?

Geluksprofessoren maken onderscheid tussen leefbaarheid, waarmee grotendeels maatschappelijke factoren worden bedoeld en levensvaardigheid van de individuele mens. Met dat laatste hebben we het dan over de vermogens van het individu om met de eigen situatie om te gaan. Duidelijk is dat het gros van de bevolking in Zambia, Afghanistan, Sudan en tientallen andere landen honderd keer minder kans op een gelukkig leven heeft dan de mensen in het goed doorvoede vrije westen. Zouden we streven naar de som van het geluk van de gehele wereldbevolking dan moeten we ook in Nederland een flinke stap terug doen. Ook naar deze laatste dimensie is uitgebreid onderzoek gedaan, waarbij de vraag gesteld wordt,"Is geluk wel wenselijk"? Dit in het licht van het gegeven dat de term vaak gelijk gesteld wordt aan "het gemaakt hebben", "presteren, vooral over de rug van een ander".
Een feit blijft, dat als je proefpersonen vraagt hun ideale toekomst te beschrijven er vaak in termen van maatschappelijk succes wordt gesproken. Laten we optimistisch blijven en aan een gezond leven, fijne vrienden en levensvreugde denken. Nog een geluksaspect is onderbelicht gebleven, waarvoor aandacht hier onder.

Ga op in wat je doet!

Zorg dat je helemaal opgaat in dat wat je doet zegt de schrijver van "Flow", Csikzentmihalyi. Als je taken uitvoert of activiteiten verricht die net in het grensgebied liggen tussen dat wat je kunt en dat wat je moet leren ontstaat volgens hem een "geluk"zalige staat. De toestand die hij beschrijft komt sterk overeen met het zogenaamde kleine optimisme. Over het grote optimisme, de ambities en levensvervulling schreven we hierboven. Het kleine optimisme, de Flow, kan in van alles zitten: van het beeindigen van gesprekken met telemarketeers, colporteurs van de Wachttoren, het uitlaten van de hond, de zaterdagkrant lezen tot het schrijven van sollicitatiebrieven. Het recept is aandacht. Als je de zaken maar met aandacht uitvoert en de taak is niet veel te makkelijk of te moeilijk dan ontstaat Flow. De Geestgronden ( een GGZ instelling) in Noord Holland maakt op dit moment reclame voor een cursus Mindfulness. De kern hiervan is, dat je leert de dingen die je doet met aandacht te doen, zonder jezelf een onbenul te vinden. Doe wat je doet met aandacht en geloof in de goede afloop. In hun folder claimen ze dat de cursus van acht groepsbijeenkomsten depressies tegen gaat en dat je er gelukkiger van wordt. Het zou me niets verbazen. Of zoals een van de vaders van de psychologie, William James schreef: Ik beleef waar ik aandacht aan wil besteden.

Dus mensen, schrijf op waar je in gelooft, denk iedere dag aan wat er goed gaat en wat voor mooie toekomst er voor je in het verschiet ligt en..doe dit vooral met aandacht!

Jan Bouman

 

Noot redactie

Deze verwachting c.q onderzoek naar het gelukkiger of positief worden van positief schrijven kun je nog verder doortrekken.  Het gaat hierbij zoals gezegd om de intentie/aandacht waar je mee bezig bent. Alles is energie, fibraties. Op het moment dat jij bezig bent met positief schrijven heb jij je gedachtes bij die woorden die je opschrijft. Deze woorden en gedachtes zenden fibraties uit, actie is reactie. Dit kan positief en negatief zijn. Als je dus gaat schrijven over negatieve levensverwachtingen dan krijg je ook een negatieve ofwel een ongelukkiger leven. Mensen die leven in een negatieve spiraal zenden bijvoorbeeld alleen maar negatieve energie uit. Dit resulteert in constante negatieve gedachtes, alles van de negatieve kant bekijken. Het lichaam gaat hierop reageren en men krijgt veelal kleine lichaamelijke klachten en heel veel dingen zitten tegen en blijft tegen zitten totdat men het spiraal omdraait.

Kortom. Doe, denk en handel in positieve zin, geloof in jezelf je bent het zeker waard.

sudden



Bron: datzijnmijnwoorden

Voeg toe aan: