Zoeken
 


EU wil abnormaal gedrag op web en straat monitoren

Laatste wijziging: woensdag 23 september 2009 om 23:40, 3670 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 23 september 2009


De Europese Unie investeert miljoenen in de ontwikkeling van technologie waarmee abnormaal gedrag op het internet en in het dagelijks leven gemonitord kan worden. "Project Indect" ontwikkelt verschillende programma's die als een "agent" fungeren om informatie van websites, fora, fileservers, P2P-netwerken en zelfs individuele computers te verwerken en monitoren. Daarbij gaat het voornamelijk om "de automatische detectie van dreigingen en abnormaal gedrag of geweld." Project Indect ontvangt meer dan 10 miljoen euro subsidie van de Europese Unie. Er werken wetenschappers en politie uit tien verschillende landen aan. Een ander gesponsord project genaamd "Adabts", wat staat voor de Automatische Detectie van Abnormaal Gedrag en Dreigingen in drukke Omgevingen, krijgt zo'n 3 miljoen euro subsidie van de EU.

"Dit is allemaal vrij beangstigend als je het mij vraagt. Deze projecten vormen een gigantische bedreiging voor de privacy en burgers moeten zich afvragen of de EU hier hun geld aan moet uitgeven", zegt Stephen Booth van Open Europe. "De EU mist voldoende controlemechanismen en er is geen bewijs dat iemand zich ooit heeft afgevraagd of dit in het belang van de burger is." Volgens de website van Project Indect gaat het om een "Intelligent informatiesysteem dat het observeren, zoeken en detecteren voor de veiligheid van burgers in stedelijke omgevingen ondersteunt."



Bron: security

Voeg toe aan: