Zoeken
 


Laten arabieren de dollar vallen?

Laatste wijziging: dinsdag 6 oktober 2009 om 12:29, 3947 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 6 oktober 2009


The Independent doet een onthulling die, als hij klopt, hele grote gevolgen kan hebben. 

Volgens de krant zijn er ver gevorderde plannen onder leiding van de Golfstaten, om voortaan olie niet meer af te rekenen in dollars, maar in de plaats daarvan een 'mandje' valuta te gebruiken, waaronder de euro, de Chinese yuan en een nog te vormen munt van de oliestaten in de Arabische wereld. 

In het geheim zijn, volgens The Independent,  ministers van financiën van de Arabische olielanden, maar ook Rusland, China, Japan en Brazilië bijeen geweest om de plannen voor te bereiden.

De Amerikanen zijn op de hoogte van het feit dat de onderhandelingen plaatsvinden, maar kennen niet de details.

De overgang moet zijn voltooid in 2018, volgens Chinese bronnen. Bijzonder is de positie van de Britten met hun pond. Volgens de Chinesen zijn de Britten niet in de euro gestapt vanwege druk uit de VS. Mar als er een alternatief voor de dollar komt, dan zit Engeland met het pond in een eenzame positie.

De plannen om de rol van de dollar sterk te verkleinen, kan mede een verklaring zijn voor de sterke stijging van de goudprijs de afgelopen tijd.

Bloonberg meldt dat de dollar ten opzicht van 16 valuta daalt als gevolg van het bericht in The Independent. Om 10.37 uur had de dollar ten opzichte van de euro ruim een half procent verloren.

Originele bronnen: The Independent, Bloomberg



Bron: welingelichtekringen

Voeg toe aan: