Zoeken
 


Loslaten van het ego

Laatste wijziging: woensdag 7 oktober 2009 om 09:59, 4902 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 7 oktober 2009

Het ego is een spirit en alles wat negatieve invloed heeft op het denken, voelen en handelen. Het manifesteert zich in negatieve emoties, frustraties, verwachtingen en verlangens. Het kan eigenschappen versterken of verzwakken. Dit is afhankelijk van de basisbehoefte waarin men niet is vervuld en de eigen aard van de mens. Sexe gerelateerde eigenschappen kunnen zeker ook bepalend zijn.

Het ego kun je ook in anderen ervaren wanneer energie wegvloeit of wanneer je het gevoel hebt dat de ander in jouw ruimte komt. Deze personen zijn zich hier niet bewust van en je hebt dit niet-eigen gedrag misschien zelf ook. Het ego in jezelf en in anderen herkennen is het internaliseren van het Bewust Zijn. Gerichte aandacht, herkenning van de intenties, je verleden en je ego accepteren en loslaten helpt je hierbij. Je kunt op deze manier alle problemen onder handen nemen en terug brengen naar het niets.

De meest eenvoudige manier om bewust te worden van de ego intenties is door te ontdekken hoe je reageert op anderen en waarom. Hieronder volgen een aantal duidelijke voorbeelden van situaties waarin energie door de ander wordt gebruikt. Het ego leeft van positieve energie en dit voel je lichamelijk en geestelijk.

Energie stroomt naar dat waar de aandacht naar uit gaat. Als twee mensen hun aandacht op elkaar richten, stromen hun energievelden in elkaar over en ze vermengen zich met elkaar. Wanneer beiden evenveel energie geven is er balans en groei, je voelt je prettig in dat gezelschap. Wanneer de één geeft en de ander energie neemt ontstaat er onbalans. Degene wordt overheerst in het gesprek, voelt zich letterlijk leeggezogen, van zijn stuk gebracht en onrustig. Vaak hebben we dit niet direct door, wel wanneer dit vaker plaats vindt. Ook bij gedachten aan een persoon die een negatief gevoel oproept stroomt er al energie weg.

Het kan ook in mindere mate of alleen in een bepaalde situatie plaatsvinden. Dit zie je wanneer mensen zichzelf zijn kwijtgeraakt in een relatie bij de ander. Men levert dan als het ware energie van zichzelf in. Hierbij is het zeker goed om te kijken naar het eigen gedrag want ook dit gedrag kan in de ander de behoefte naar vervulling versterken.

Iemand kan bijvoorbeeld heel gesloten zijn doordat deze vroeger het gevoel heeft gehad niet mee te tellen of afgerekend is op de eigen mening. Wanneer er in een relatie verwachtingen worden neergelegd bij deze persoon of verwijten worden gegeven dat deze zo gesloten is, kan deze zich in een hoek gedreven voelen en juist net meer afstandelijkheid tonen. Die ander voelt zich dan niet veilig om te kunnen zijn wie hij oorspronkelijk is. De verwijten versterken die behoefte en deze persoon kan gaan vluchten en de vervulling bij een derde gaan zoeken waarbij wel emotionele veiligheid wordt ervaren en de ruimte wordt geboden om zichzelf te kunnen zijn.

Wanneer iemand tijdens de jeugd nooit echt is gehoord kan deze persoon dit ook gaan compenseren door veel aandacht op te eisen. Als de partner onzeker is kan deze zich gaan wegcijferen en energie blijven geven totdat de eigen grens is bereikt. Vaak merk je dit gedrag ook in werksituaties. Degene die gehoord wilt worden zoekt onbewust dergelijke situaties op waarbij de mogelijkheid wordt gecreëerd om in die positie te zijn.

In een dergelijke ontmoeting krijgt de een alle energie want deze heeft beide energieën tot de zijne gemaakt. Die persoon voelt direct een golf van kracht, overwinning, zekerheid, euforie en een gevoel van eigenwaarde. Op langere termijn zal het tegenovergestelde wordt bereikt doordat anderen het contact gaan vermijden. Deze persoon blijft echter zoeken naar vervulling in dat element van liefde en zal het niet-eigen gedrag nog sterker dan voorheen laten zien. Zelfinzicht en terugkoppeling naar de onderliggende behoefte kan dit gedrag veranderen en behoefte wordt niet langer buiten zichzelf gelegd. Herkenning van dit gedrag en acceptatie van de oorzaak zorgt ervoor dat het gedrag verdwijnt.

Wanneer er veel ego aanwezig is vinden er machtspelletjes plaats. Hieronder vallen alle manipulatietechnieken die in meer of mindere mate en onbewust worden toegepast. Iedereen past wel een zekere vorm van manipulatie toe, het is een vorm van streven naar het eigen belang. Wanneer iemand veel last heeft van ego gedrag, ontbreekt het bewust Zijn op dit aspect en kan men spreken van een blinde vlek.

Dit proces van psychische manipulatie kan men overal zien optreden en het is de oorsprong van alle irrationele conflicten in de wereld, vanaf het niveau van personen en gezinnen tot en met strijdende culturen, volkeren en naties. Als we de samenleving realistisch bekijken, zien we dat het een omgeving is waarin men elkaar beconcurreert om de energie, en wel zo dat de ene mens de andere op zeer ingenieuze wijze manipuleert. Als we met andere mensen te maken krijgen, kunnen wij ons dat allemaal in gedachten houden. Elk mens is een energieveld dat de omgeving kan beïnvloeden, zowel positief als negatief.


De meest duidelijke strategieën in het spel van macht:

De arme ik is een passieve strategie. Hierbij gaat de arme ik in de rol van het slachtoffer. De oorzaak van alle problemen wordt bij een ander neergelegd. Het spel gaat om aandacht vragen en zielig doen. Zodra men aandacht heeft wordt de energie van de ander weggezogen. De arme ik stelt zich afhankelijk op ten aanzien van de ander, legt verwachtingen op en benadrukt het schuldgevoel, zeker wanneer de ander de eigen grenzen aangeeft.

Ook hier worden de onvervulde basisbehoeftes van beiden duidelijk. De arme ik wilt bevestiging en de ander heeft zich altijd aangepast. De arme ik voelt dit. Neemt de arme ik te veel energie weg, dan kan de ander het contact ineens verbreken of smoesjes verzinnen om niet in het spel mee te gaan. Dit geeft ook de andere behoefte weer, men is bang zijn om niet aardig te worden gevonden wanneer de eigen grenzen worden aangegeven.

Tips voor omgang met de arme ik:

Zelf het gesprek leiden, liefdevolle energie geven en grenzen bewaken, nee is nee. Geef de arme ik geen ruimte om het spel te spelen, doorzie het spel vanuit liefde. Het spel benoemen kan tot zelfinzicht leiden.

De afstandelijke is een iets minder passieve strategie. Er worden geen rechtstreekse antwoorden op vragen gegeven of alleen cryptische antwoorden en een afstandelijke houding. Er wordt geen beleving over een meegemaakte situatie verteld, wel een korte opmerking gegeven. Alles met één doel: dat er wordt doorgevraagd. Op dat moment krijgt de afstandelijke de energie van de ander. De afstandelijke creëert voortdurend een vage en mysterieuze sfeer om zich heen waardoor de ander gedwongen wordt energie in de afstandelijke te steken. De afstandelijke heeft weinig zelfvertrouwen en creëert deze techniek om gehoord te worden.

Tips voor omgang met de afstandelijke:

Door zelf geen verdedigende of gevende houding aan te nemen kan de ander zich veilig voelen ook eigen meningen en gevoel te delen en te leren vertrouwen op de eigen kwaliteiten. De spanning wordt als het ware weggenomen en de manipulatie zal verminderen. Het bewust benoemen van het spel kan leiden tot zelfinzicht.

De ondervrager is een strategie die wat agressiever is. Bij deze vorm van manipulatie gebruikt men kritiek om van anderen energie te verwerven. Wanneer een ondervrager in de buurt is ontstaat een gevoel dat we in de gaten worden gehouden. Tegelijkertijd lijkt het alsof we in hun ogen onbekwaam zijn. Een ondervrager corrigeert en levert kritiek in zijn benaderingen. Wanneer de ander die kritiek aanneemt als waarheid krijgt de ondervrager alle energie. De ander is onzeker en dat voelt de ondervrager. De onderliggende behoefte komt vaak voort uit een onveilige jeugd waarin het aan energie ontbrak.

Tips voor omgang met de ondervrager:

Voldoende in evenwicht blijven en benoemen hoe de aanwezigheid van de ondervrager wordt ervaren en met liefdevolle energie uitleggen hoe het voelt om bekritiseerd en gecontroleerd te worden. Dit kan leiden tot zelfinzicht.

De bullebak is een intimiderend machtspel. Dit staat verder af van de bovenstaande strategieën. Als we ons niet alleen leeg, onrustig maar ook onveilig voelen weten we dat we in het energieveld van de bullebak zijn getreden. De bullebak zegt en doet dingen die erop wijzen dat er ieder moment een uitbarsting van agressie kan plaatsvinden. Het moment dat de ander zich op deze dreiging concentreert heeft de bullebak de energie. Aanpassing is een overlevingstrategie van de ander waar de bullebak nog groter van wordt. Deze intimiderende strategie ontwikkelt men wanneer er in de vroege jeugd weinig aandacht is geweest of in relaties met andere bullebakken die overheersend zijn geweest.

Tips voor omgang met de bullebak:

De bullebak veiligheid bieden, steun en bewust maken van de strategie kan helpen als de bullebak hiervoor open staat. Bullebakken die geen feedback aannemen zijn afwisselend bang en boos. De bullebak wordt door zijn gedrag overal afgewezen en voelt zich hierdoor enorm eenzaam wat zijn gedrag zal versterken.

Bij alle strategieën blijkt dat aanpassingsgedrag het ego energie geeft. Je geeft jezelf als het ware weg. Aanpassing op zich is ook een ego intentie die komt uit een onvervulde basisbehoefte maar waarbij eigenschappen als zorgzaamheid overheersen. Hoe meer onvervulde basisbehoeftes er zijn, hoe meer energie er wordt weggehaald bij de ander. Liefde is een positieve energie. Hoe meer ego, hoe minder oorspronkelijke liefdesenergie. De arme ik, de afstandelijke en de ondervrager of combinaties ervan heeft iedereen wel eens tijdens het leven toegepast. Vaak ook als reactie op het gedrag van de ander.

Vrouwen kunnen in verschillende situaties diverse types laten zien om mannen te verleiden en zo hun zin te krijgen. Vrouwen signaleren heel makkelijk de behoefte van de man en kunnen zich aanpassen met niet-eigen en gewenst gedrag. Mannen kunnen geweldige kwaliteiten ten toon spreiden of vrouwen loze beloftes te doen om aan zich te binden. Het is het ego spel en vaak komt enige tijd later al bij beiden de ware persoonlijkheid te voorschijn. De vraag rest dan of deze ware persoonlijkheden bij elkaar aansluiting vinden.



Bron: nieuwbewustnederland

Voeg toe aan: