Zoeken
 


Placebo effect nader verklaard

Laatste wijziging: vrijdag 16 oktober 2009 om 19:16, 1958 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 16 oktober 2009

Wetenschappers hebben bij onderzoek naar het placebo-effect ontdekt dat het hele lichaam meewerkt om iemand te neppen. Tot nu toe werd gedacht dat alleen de hersenen het effect veroorzaken.

Het placebo effect vindt plaats als mensen bijvoorbeeld een pijnstiller krijgen waar geen werkzame middelen in zitten. Wetenschappers dachten dat het brein de pijnprikkels stopte omdat het werd misleid, maar het effect is uitgebreider. De ruggenmerg blijkt ook een grote rol te spelen.

Endorfine

Als iemand een placebo-medicijn krijgt, maakt het brein endorfine aan. Dat is een hormoon met een pijnstillende werking. Uit het onderzoek is nu gebleken dat de endorfine bovendien opdracht geeft aan de ruggenmerg om pijnprikkels tegen te houden. Daardoor komen ze niet meer aan in de hersenen.

De wetenschappers trekken uit hun onderzoek de conclusie dat veel reguliere medicijnen deels of in z'n geheel werken dankzij het placebo-effect.


T. Wolters


Bron: spitsnieuws

Voeg toe aan: