Zoeken
 


Wat verstoorde de ringen van planeet Saturnus in 1984?

Laatste wijziging: zaterdag 17 oktober 2009 om 18:02, 2332 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zaterdag 17 oktober 2009

Het ringenstelsel van planeet Saturnus lijkt onveranderlijk. Het zou niet onlogisch zijn als de ringen er op dit moment hetzelfde uit zagen als enkele miljarden jaren geleden, maar niets is minder waar. Bij een gebeurtenis die zich 25 jaar geleden vertrok, blijkt het planetaire ‘juweel’ namelijk verstoord te zijn, terwijl al onze telescopen en ruimtevaartuigen het misten. De binnenste ringen van de gasplaneet werden hierbij in een gekarteld spiraalpatroon getrokken. Recente opnamen van de planeet laten zien dat de verstoring van een dusdanige omvang is dat alleen een grote verandering aan Saturnus de oorzaak kan zijn.

PIA11667

Drie jaar geleden werd voor het eerst de suggestie gewekt dat het ringenstelsel verstoord was, toen de ruimtesonde Cassini ring D, de ring die zich het dichtst bij de planeet zelf bevindt, onder de loep nam. Het vaartuig stuitte afwisselend op lichte en donkere banden die deden vermoeden dat de ring niet perfect vlak was, maar uit groeven bestond die een amplitude van ongeveer een kilometer hebben.

Lees verder op astroversum.nlVoeg toe aan: