Zoeken
 


Ex assistent-minister Financiën VS: Amerika is definitief failliet

Laatste wijziging: woensdag 28 oktober 2009 om 14:13, 3992 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 28 oktober 2009

Paul Craig Roberts, assistent-secretary van Financiën tijdens de eerste termijn van president Ronald Reagan, en tevens voormalig mede-redacteur van de toonaangevende Wall Street Journal, schrijft in zijn column van 2 dagen geleden dat er inmiddels doorslaggevend bewijs is dat Amerika een 'failed state' is. Met andere woorden: de Verenigde Staten zijn, zoals velen al voorspelden, inderdaad failliet.

'Het bewijs dat de VS een failliet land is stapelt zich sneller op dan ik kan bijkhouden,' schrijft Roberts in zijn artikel met de kop 'Bent u klaar voor de volgende crisis?'. 'Een overduidelijk teken van een 'failed state' is dat de bandieten zich IN de regering bevinden, en de overheid gebruiken om hun eigen belangen te behartigen en te beschermen. Groeiende inkomensverschillen als gevolg van het feit dat de insiders het economische beleid voor eigen gewin manipuleren, ten koste van de rest, is nóg zo'n duidelijk bewijsstuk.'

Volgens een rapport van de OECD (2008) zijn de inkomensverschillen in de VS nu de grootste ter wereld. Nergens anders was er sinds het jaar 2000 zó'n grote groei in inkomens ongelijkheid. Daarbij is de verdeling van de welvaart volgens de OECD in de VS zelf nog ongelijker dan de verdeling van het inkomen. Het UNDP (United Nations Development Program) zette de VS op 21 oktober 2009 op de derde plaats van landen met de grootste inkomensverschillen.
 
In Amerika gaan de groeiende inkomensverschillen gepaard gaan met aan de ene kant de voortdurende verrijking van de topmannen in bank- en bedrijfsleven (de beruchte bonussen) en aan de andere kant de snelle verarming van de middenklasse. Vooral de financiële sector (Wall Street) heeft zich onder andere door middel van de ongereguleerde OTC (over the counter) derivatenmarktgigantisch verrijkt, ten koste van de gemeenschap.
 
Terwijl de regering in Washington biljoenen uitgaf om de banksters / bankdieten te redden, raakten miljoenen Amerikanen hun huizen en pensioenen kwijt. In het derde kwartaal van dit jaar viel er bij 937.840 Amerikaanse huizen een huisuitzettingsbevel op de mat vanwege het feit, dat de hypotheek niet meer betaald kon worden - een record.
 
Volgens Roberts is Wall Street er met succes in geslaagd om zowel de echte feiten als eerlijke regelgeving aan de kant te schuiven, waardoor de overheid buitenspel werd gezet, zodat in 2008 uiteindelijk de financiële crisis kon losbarsten. De financiële insiders in het Witte Huis, het ministerie van Financiën en de Federal Reserve wentelden vervolgens de kosten van deze catastrofe, die ze zelf hadden veroorzaakt, geheel af op de belastingbetalers.
 
Toen Goldman Sachs, dat al jaren effectief volledig de controle heeft over het Amerikaanse financiële beleid, onlangs opnieuw gigantische miljoenenbonussen uitkeerde aan haar werknemers, ontstak het Amerikaanse publiek voor even in woede. De reactie van Lord Griffiths, de vice-voorzitter van Goldman Sachs International: 'Het publiek moet deze ongelijkheid maar leren tolereren als een manier om grotere voorspoed voor iedereen te verkrijgen.' Met andere woorden: Jullie moeten niet zeuren.
 
Ondanks de publieke woede en totale krankzinnigheid van de ongereguleerde derivatenmarkt wordt er feitelijk niets gedaan om het financiële beleid te veranderen. Obama's minister van Financiën, Timothy Geithner, is het voormalige hoofd van de FED van New York, en is een protégé van Henry Paulson, die onder George Bush de minister van Financiën was, en een voormalige president van... Goldman Sachs. Tevens is de vice-president van Goldman Sachs, Adam Storch, aangesteld als het hoofd van de Securities & Exchange Commission.

Daarom kan er volgens Roberts niets aan gedaan worden. De banksters / bankdieten hebben namelijk nog steeds alle macht.
 
In geen land ter wereld is -onder het mom van de 'vrije markt'- het algemene publiek zó schandalig van haar welvaart beroofd, ten bate van de verrijking van een klein financieel eliteclubje, dat de controle heeft over zowel de regering als Wall Street. 'Een narco-(drugs)staat is erg genoeg,' concludeert Roberts. 'Maar de VS is nog veel gruwelijker, namelijk een financo-staat.'

Roubini: Dollar Carry-trade is gevaarlijke zeepbel
Nouriel Roubini, de gezaghebbende professor economie aan de Universiteit van New York die al in 2005 de kredietcrisis voorspelde, zegt dat er een enorme nieuwe zeepbel ontstaan is, omdat beleggers wereldwijd massaal dollars lenen om aandelen en grondstoffen te kopen. 'Dit is de moeder van alle carry-trades (soort valuta-rentespeculatie). Iedereen speelt nu hetzelfde spelletje en dat begint gevaarlijk te worden.'
 
De dollar is, nadat FED topman Ben Bernanke de rente bijna tot 0% verlaagde om zo de Amerikaanse economie uit de ergste recessie sinds de jaren '30 te helpen, het afgelopen jaar tegenover zes belangrijke wereldmunten 12% in waarde gezakt. Roubini denkt dat de bodem onder de dollar zal wegvallen als de FED zich gedwongen zal zien om de rente te verhogen en zal moeten stoppen met het opkopen van de Amerikaanse staatsschuld, waardoor de kosten om dollars te lenen zullen stijgen.

'De huidige aandelen- en grondstoffen stijgingen zijn totaal in tegenspraak met een zwakker herstel van de economie en van de financiële fundamenten,' aldus Roubini. 'Het risico is dat dit de volgende financiële crisis kan veroorzaken.' Wel denkt hij dat het misschien nog wel één of twee jaar kan duren, voordat ook deze zeepbel uit elkaar zal barsten, omdat een 'muur van liquiditeit' de prijzen nog steeds hoger opstuwt.

Volgens econoom Andrew Smithers is de S&P 500 index (de beursindex van de 500 belangrijkste Amerikaanse bedrijven) op dit moment zo'n 40% overgewaardeerd. Een terugval is dan ook te verwachten, aangezien de banken meer aandelen zullen moeten verkopen om kapitaalkrachtiger te worden. 'De markten zijn erg kwetsbaar aan het einde van het quantitative easing  beleid (het pompen van gigantische hoeveelheden geld in de economie) ,' legt Smithers uit. 'De Centrale Banken móeten op een keer stoppen met het overspoelen van de kredietmarkten met geld, en als dat gebeurt, zal alles in elkaar zakken.'
 
Bronnen:
 
Bloomberg 1 / 2


Bron: xandernieuws

Voeg toe aan: