Zoeken
 


'Geen gloeilamp meer te koop in 2012'

Laatste wijziging: donderdag 11 december 2008 om 00:27, 1735 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 11 december 2008

 

BRUSSEL - In 2012 zal er vrijwel zeker geen gloeilamp meer in de winkels liggen. De onzuinige lampen voldoen niet aan nieuwe EU-eisen voor energieverbruik, waarover maandag in Brussel wordt besloten.

Minister Jacqueline Cramer (Milieu) heeft dat donderdag gezegd. Cramer is blij met het verwachte besluit.

"Ik heb me sterk ingezet voor zuiniger verlichting", aldus de minister. Ze wilde vorig jaar al een Nederlands verbod op gloeilampen instellen, maar dat bleek tegen EU-regels voor vrij verkeer van goederen.

Spaarlampen

Doel van het besluit maandag is dat Europeanen voorlopig massaal overstappen op spaarlampen. Maar spaarlampen hebben ook een nadeel. Ze zitten vol giftige kwikdampen, waarschuwde de Europese Consumentenbond nog vorige week.

"We gaan daarom heel gauw naar led-lampen", zei Cramer daarop. "Ik denk dat we nog vijf à zeven jaar met spaarlampen werken. Dan zetten we de volgende stap naar de led's."

© ANP


Noot redactie:

Hebben ze het goed voor met het milieu of gaat het weer om geld en staat de gezondheid weer onderaan? Er zitten natuurlijk altijd 2 kanten aan een verhaal.

Spaarlamp gevaar!

Gebroken spaarlampen gevaarlijk voor gezondheid

Spaarlampen en risico

Waarschuwing bij gebruik spaarlampen !!

Spaarlampen kunnen gevoelige huid schaden

EU-consumentenbond: pas op met spaarlampVoeg toe aan: