Zoeken
 


Nederland staat dieper in het rood

Laatste wijziging: woensdag 25 november 2009 om 15:05, 5091 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 25 november 2009

Den Bosch, 24 November 2009 /EZPress/ – 15% van de Nederlanders heeft op dit moment betaalproblemen (in maart was dit nog 13%). Hierbij geldt dat de recessie bij sommige groepen harder aankomt dan bij andere. Mensen die al te laat betaalden zijn dit nog vaker gaan doen en hun betalingsachterstanden zijn aanzienlijk groter geworden. Zo is het gemiddelde bedrag waarvoor mensen rood staan, gestegen van 689 euro naar 728 euro. Opvallend is dat mensen met een inkomen ver beneden modaal niet slechter zijn gaan betalen. Kennelijk verandert er voor hen weinig in de huidige situatie.

Dit blijkt uit onderzoek naar het betaalgedrag van de Nederlandse consument, uitgevoerd door GGN, de toonaangevende incasso- en gerechtsdeurwaardersorganisatie van ons land. De metingen werden gedaan in oktober 2009 en vormen een representatief beeld. Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction. Uit de vorige meting in maart 2009 bleek dat de gemiddelde Nederlander als reactie op de recessie voorzichtiger werd in zijn uitgaven waardoor het betaalgedrag juist licht verbeterde. Nu zijn de reserves op en voelt Nederland de crisis echt in zijn portemonnee.

Nederland ziet persoonlijke financiële situatie verslechteren
Een derde van de Nederlanders heeft de eigen financiële situatie in de afgelopen zes maanden zien verslechteren. Vooral mensen met een inkomen net beneden modaal krijgen het steeds moeilijker bij het voldoen aan hun betalingsverplichtingen. Ontslag is bovendien de belangrijkste reden geworden voor inkomensdalingen.

Ontslag belangrijkste reden inkomensdaling
Voor mensen die het afgelopen half jaar een inkomensdaling hebben meegemaakt, was in 21% van de gevallen ontslag de oorzaak. Bij de vorige meting stond ontslag nog op de derde plaats met 15%. Bovendien is dreigend ontslag de top-3 binnengedrongen als reden voor een nog te verwachten inkomensdaling.

De gevolgen van de recessie zijn overigens niet voor iedereen hetzelfde. Vooral lager opgeleiden en mensen met een beneden modaal inkomen worden geraakt. Hoger opgeleiden, jongeren en de bovenmodale inkomensgroepen merken het minst van de recessie. De groepen die het hardst geraakt worden, hebben te maken met inkomensdalingen, vaker rood staan door geldgebrek, vaker te laat betalen door een tekort op de rekening en grotere betalingsachterstanden.

Moeilijk rondkomen maar toch sparen
Ook zonder dat er sprake is van betalingsproblemen, wordt het voor een vijfde van de Nederlanders steeds moeilijker om rond te komen. Zo is 15% van de ondervraagden deze zomer niet op vakantie geweest omdat men dit niet kon betalen (bij de inkomensgroep beneden modaal zelfs 34%) en geeft 13% van de mensen aan steeds meer moeite te hebben om rekeningen op tijd te betalen (bij de inkomensgroep beneden modaal is dit 26%).

Toch blijft sparen populair als middel om de financiële crisis het hoofd te bieden. Het aantal mensen (40%) dat spaart is ten opzichte van de meting in maart gelijk gebleven, maar het gemiddelde spaarbedrag is wel gestegen van 370 euro naar 387 euro per maand. Om te kunnen sparen, blijft men terughoudend in de uitgaven.

Optimisme
Hoewel bijna de helft van de Nederlanders verwacht dat de recessie nog langer dan een jaar zal aanhouden, is men wel optimistischer over de economische situatie in Nederland dan een half jaar geleden. In maart verwachtte slechts 8% van de ondervraagden dat de economische situatie binnen een jaar enigszins zou verbeteren, op dit moment is zelfs 20% deze mening toegedaan.

GGN CreditView
Tijdens het GGN congres CreditView, dat op 26 november in Amerongen plaatsvindt, worden meer resultaten uit het recente onderzoek naar betaalgedrag gepresenteerd. Onder andere wordt de actuele stand van de Betaal Gedrag Index (BGX) onthuld. Deze graadmeter geeft in één oogopslag haarscherp weer hoe het staat met het actuele betaalgedrag in Nederland.



Bron: stomverbaasd.com

Voeg toe aan: