Zoeken
 


Nacht werd even dag in Zuid-Afrika

Laatste wijziging: vrijdag 27 november 2009 om 00:16, 2615 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 27 november 2009

Het regent de afgelopen weken letterlijk en figuurlijk boliden. Nadat het overgrote deel van de Amerikaanse staat Utah vorige week ’s nachts al tijdelijk verlicht werd toen een ruimterots in de aardse dampkring verbrandde, werden bewoners van het noordelijke deel van Zuid-Afrika afgelopen zaterdag ook getrakteerd op de spectaculaire verschijning van een vuurbol. De onderstaande afbeelding mag dan wel op een foto van een laagstaande zon lijken, maar in werkelijkheid maakt het deel uit van een video waarop te zien is hoe een groengekleurde meteoor aan de hemel verschijnt en vervolgens het oppervlak verlicht. Indrukwekkend, niet?

1meteorsa7814

Vuurbollen die zo helder zijn als dit exemplaar maken deel uit van een zeldzame categorie van meteoren die ook wel superboliden worden genoemd. In feite zijn het kleine asteroïden die een doorsnede hebben van zo’n tien meter en meestal honderden tonnen wegen. Dergelijke boliden hebben invloed op seismografen en kunnen infrageluid produceren dat duizenden kilometers verder op te vangen is met detectors.

Vaak zijn het vuurbollen waarvan kleine fragmenten die op het oppervlak zijn beland gevonden worden. Claire Flanagan, medewerkster van een planetarium in de hoofdstad Johannesburg, vestigt haar hoop in de zoektocht naar dergelijke stukken rots op de inwoners van het gebied waar deze vanuit werd waargenomen. “Maar we moeten geluk hebben,” gaf zij aan.

Beelden van de verschijning zijn onder meer hier te zien.Bron: astroversum.nl

Voeg toe aan: