Zoeken
 


Wetenschap is kinderspel

Laatste wijziging: woensdag 30 december 2009 om 17:32, 4789 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 30 december 2009

In een dun boekje van slechts 28 bladzijden (A5-formaat), geschreven voor iedereen vanaf 13 jaar, laat Johan Oldenkamp zien dat wetenschap helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Wetenschap is van en voor iedereen, en is dus zeker niet het speeltje van een elitair clubje schriftgeleerden. We hebben immers allemaal het recht om te weten hoe we zelf werken, zodat we onze gezondheid en toekomst zelf kunnen waarborgen.

De titel van het boek is: Natuurlijk werkt het zo! Daarin zit een dubbele betekenis, want het laat zien hoe alles werkt in de natuur. En dat is dus natuurlijk, oftewel verbluffend eenvoudig. En wanneer we dat eenmaal doorhebben, dan denken we: ‘Maar natuurlijk!’. Maar de theorieën hierover zijn (voor velen) vreselijk complex. Snap jij bijvoorbeeld alles van kwantumfysica, moleculaire biologie en persoonlijkheids­psychologie?

Ingewikkelde verklaringen voor wat heel gewoon is, die kloppen dus gewoon niet. Maar hoe zijn die moeilijke theorieën dan toch ontstaan? Ze zijn ontstaan door een verkeerde bril.

‘Natuurlijk werkt het zo!’ laat zien dat wetenschap kinderspel wordt wanneer we door een andere bril kijken. Alle ‘moeilijke’ vraagstukken, waar we kijkend via de oude bril onze tanden stuk op hebben gebeten, die worden in een handomdraai opgelost wanneer we de nieuwe bril opzetten.

‘Natuurlijk werkt het zo!’ geeft antwoord op vele ‘moeilijke’ vragen zoals:

o       Wat is het allerkleinste subatomaire deeltje?

o       Wat gaat sneller dan het licht?

o       Waarin trillen elektromagnetische golven?

o       Wat is leven en hoe werkt het?

o       Zijn het nou die genen of toch de omgeving (nature versus nurture)?

o       Waarom komt er steeds meer ziekte?

o       Hoe ontstaat kanker?

o       Hoe kunnen we kanker genezen?

o       Hoe kunnen we het verouderingsproces tegengaan?

o       Hoe werken wijzelf?

o       Waarom zijn er zoveel problemen in onze samenleving?

o       Wat is de wetenschappelijke verklaring voor het kerstverhaal?

o       Waarom is de hypothese van materialisme niet waar?

o       Waarom is de hypothese van reductionisme niet waar?

o       Waarom is de hypothese van determinisme niet waar?

 

Je hoeft niet bang te zijn voor moeilijke woorden, want de paar die er in staan, die worden (natuurlijk!) in gewone woorden uitgelegd.

De winterzonnewende is gekozen als het publicatiemoment voor dit boekje. Zoals het kerstverhaal ons laat zien vieren we op 25 december de wedergeboorte van de Messias (letterlijk: Lichtbrenger), namelijk de zon Helios. Op 25 december 2009 om 8:48 uur is onze Lichtbrenger opnieuw geboren. En daarmee wint vanaf vandaag het Licht steeds meer terrein van de Duisternis. Zo boven, zo beneden. Dus komt er vanaf vandaag ook steeds meer Licht in onze samenleving. Met dat doel is dit boekje geschreven.

Klik hier om dit boekje (gratis) te lezen, printen (15 velletjes) of bestellen (vanaf € 3).



Bron: pateo.nl

Voeg toe aan: