Zoeken
 


Stress veroorzaakt kanker

Laatste wijziging: woensdag 20 januari 2010 om 16:45, 4646 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 20 januari 2010

Dagelijkse emotionele stress kan tumoren doen groeien, dat ontdekten Amerikaanse wetenschappers.

'Weg'
Onderzoekers ontdekten dat elk soort trauma, emotioneel of lichamelijk, ervoor kan zorgen dat er zich een 'weg' vormt tussen kankermutaties. Zo brengen ze deze dichter bij elkaar zodat ze samen een dodelijke mengeling kunnen vormen. Dat blijkt uit onderzoek bij fruitvliegen, de wetenschappers vonden dat mutaties kanker kunnen stimuleren, zelfs wanneer ze in verschillende cellen zitten.

Emotionele toestand
Tot nu geloofden onderzoekers dat er meer dan een kankerveroorzakende mutatie nodig was in een cel voor er een tumor kon groeien. Deze resultaten bewijzen voor de eerste keer dat de voorwaarden voor het ontwikkelen van de ziekte beïnvloed kunnen worden door je emotionele toestand die lijdt onder je werk- en gezinssituatie.

Stress vermijden
Professor Tian Xu: "Het slechte nieuws is dat het veel makkelijker is voor weefsels om mutaties op te stapelen in verschillende cellen dan in dezelfde cel. Heel wat verschillende aandoeningen kunnen stress veroorzaken, lichamelijke aandoeningen en mentale problemen. Daarom is het goed om stress te vermijden of te beperken." (ep)



Bron: hln.be

Voeg toe aan: