Zoeken
 


Het toppunt van Dogmatisme in de religie

Laatste wijziging: vrijdag 29 januari 2010 om 23:23, 4026 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 29 januari 2010

Staphorst - Een groot deel van de gemeenteraad van Staphorst vindt het maar moeilijk te verteren dat in de concept-archeologische beleids- en advieskaart voor de gemeente staat dat er in de bodem zaken liggen die tienduizenden jaren oud zijn. Dat strookt niet met het scheppingsverhaal en dus moet er in het definitieve rapport een passage worden opgenomen waarin naar de bijbelse waarheid wordt verwezen.

Dinsdagavond vond er in de Staphorster raadszaal een regelrechte botsing plaats tussen bijbel en wetenschap toen een medewerker van adviesbureau BAAC de archeologische kaart toelichtte. Deze organisatie maakte een plattegrond van de gemeente met daarop de archeologische interessante plekken. Het is wettelijk verplicht dat de gemeente een dergelijke kaart krijgt, zodat hier in bouwaanvragen en bestemmingsplannen rekening mee gehouden kan worden.

In de concept-nota die net is verschenen, staat dat sommige objecten in de Staphorster bodem vele tienduizenden jaren oud kunnen zijn. Zaken uit de steentijd gaan volgens de wetenschap verder terug dan zesduizend jaar geleden, volgens velen vond toen de schepping plaats. De BAAC-medewerker vertelde dat hij een wetenschappelijke achtergrond heeft en er niet aan voorbij kan gaan als zaken tienduizenden jaren oud of ouder worden gedateerd.

ChristenUnie en SGP merkten echter fijntjes op dat een groot deel van de Staphorsters in de bijbel gelooft en dat er op z'n minst in een rapport dat de gemeente betaalt, een passage over de schepping opgenomen dient te worden. Wethouder Sytse de Jong (SGP), verantwoordelijk voor de archeologische kaart, beloofde dat er in het definitieve rapport ook aandacht wordt besteed aan de bijbelse lezing. Het is volgens hem ondoenlijk dat in het rapport bij de meeste meldingen die ouder worden geschat dan zesduizend jaar, een bijbelse verklaring komt te staan, maar voorin de nota zou een dergelijke tekst best kunnen. De medewerker van BAAC stelde wel dat een dergelijke werkwijze vrij ongebruikelijk is.


Voeg toe aan: