Zoeken
 


Aardachtige planeet kan ontstaan bij nabije ster

Laatste wijziging: dinsdag 2 februari 2010 om 20:27, 2139 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 2 februari 2010

Turbulente binaire sterrensystemen, zoals Alpha Centauri, kunnen aardachtige planeten onderhouden. Dit beweren wetenschappers op basis van nieuwe computermodellen. Alpha Centauri is slechts vier lichtjaar verwijderd van de aarde en is – na de zon – de meest nabije ster.

Wetenschappers probeerden met de nieuwe computermodellen te onderzoeken of protoplanetaire schijven overleven in een sterrensysteem met twee sterren. In protoplanetaire schijven worden planeten geboren. Het antwoord is ja. Wel zijn er voorwaarden waar de sterren aan moeten voldoen met betrekking tot de dichtheid van het gas en de oriëntatie van de sterren. Wat blijkt: één van de twee sterren in het systeem van Alpha Centauri voldoet aan de voorwaarden. En deze ster is 4,2 lichtjaar verwijderd van de aarde.

“Het is mogelijk dat er een aardachtige planeet om Alpha Centauri B draait in een gebied waar leven mogelijk is”, vertelt onderzoeker Jian Ge van de universiteit van Florida in Gainesville.

Bron / Lees verder: scientias.nlVoeg toe aan: