Zoeken
 


Willem Middelkoop: ”Wellink kan altijd nog naar Zwitserland vluchten”

Laatste wijziging: vrijdag 5 februari 2010 om 22:42, 2416 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 5 februari 2010

Nu 86% van de Nederlanders wil dat hij opstapt, wil Nout Wellink opeens immuniteit voor de DNB. Hij is als de dood voor claims mbt de aansprakelijkheid van DNB in de talloze hoofdpijndossiers zoals IceSave en DSB.

Wellink vergeet bij het aansprakelijkheids-verhaal voor het gemak te vertellen dat hijzelf aanspraak kan maken op volledige immuniteit voor al zijn handelen als president van de BIS in Bazel.

Rol Wellink
Nout Wellink is namelijk veel meer dan alleen president van De Nederlandsche Bank. Wellink heeft sinds 1997 zitting in de directie van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS), die hij van 2002 tot 2006 voorzat. Dat waren precies de cruciale jaren waarin Europa, na het openbaar worden van de Wall Street schandalen rondom Enron en de internetbubbel, van Amerika had kunnen eisen een einde te maken aan de zelfregulering van Wall Street.

Wellink is dus de spreekwoordelijke spin in het centrale bankiersweb en na het vertrek van Alan Greenspan misschien wel de meest invloedrijke bankier ter wereld. Wie naar zijn CV kijkt, ziet dat hij ook nog lid is van de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank. Daarnaast is hij sinds juli 2006 voorzitter van het Bazels Comité voor Bankentoezicht.

Ook is Wellink nog lid van de Group of Ten Governors, de vergadering van centrale bankpresidenten van de G-10; Governor van het Internationaal Monetair Fonds en lid van de Financial Stability Board. Nout Wellink is door deze bundeling van posities en verantwoordelijkheden een van de aller-machtigste centrale bankpresidenten ter wereld.

Ingedekt
Wie de moeite neemt om het “Headquarters Agreement” er even op na te slaan, ziet dat de heren BIS-bankiers zichzelf volledig hebben ingedekt. Nog sterker ze mogen te allen tijde met hun gezin naar Zwitserland vluchten waar niemand hen voor de rechter kan slepen als vergelding voor het opblazen van het financiële systeem. Alles natuurlijk met een beroep op hun volledige onafhankelijkheid, die anders mogelijk in het geding zou kunnen komen.

Geen controle BIS
De BIS is trouwens door de heren centrale bankiers in 1930 door hen zelf opgericht. In het eerste bestuur zaten twee Hitler bankiers vooraan. De besluitvorming staat sindsdien onder geen enkele vorm van parlementaire controle in welk land dan ook. In Bazel is vrijwel de gehele moderne financiële architectuur ontworpen, en wij maar roepen dat we in een parlementaire democratie leven.

Indekken
Dat de bankiers zichzelf goed hebben ingedekt kunnen we lezen in een tekst uit 1987, waarin de belangrijkste afspraken tussen hen en hun gastheer, de Zwitserse overheid, is vastgelegd.

Onder artikel 12 (“Privileges and immunities granted to persons who are called upon by the Bank in an official capacity”) is gegarandeerd dat BIS officials tijdens hun werk over een volledige immuniteit beschikken. Maar onder artikel 14 is bepaald dat voor de (ex)officials die immuniteit levenslang geldt. (“The Officials of the Bank, whatever their nationality, shall(a) enjoy immunity from jurisdiction for acts accomplished in the discharge of their duties, including words spoken and writings, even after such persons have ceased to be Officials of the Bank”)

Daarnaast zijn zij en hun gezin gevrijwaard van de strenge Zwitserse immigratiewetten (“ together with their spouses and dependent members of their families, not be submitted to the provisions restricting immigration and formalities concerning the registration of aliens”)

Goddelijke taak
Ja, de Wellinks van deze wereld hebben het beste met ons voor, maar hebben hun eigen positie tijdens de uitoefening van hun goddelijke taak nimmer uit het oog verlorenBron: doemdenkers.wordpress.com

Voeg toe aan: