Zoeken
 


Wiskundig gezien zijn we failliet

Laatste wijziging: vrijdag 5 februari 2010 om 22:44, 2715 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 5 februari 2010

Als we de vele onheilsprofeten en doemdenkers moeten geloven is het een kwestie van tijd voordat er een nieuwe crisis zal uitbreken en het huidige financiële systeem “opnieuw” zal instorten. Mensen als Willem Middelkoop, Marc Faber,  René Tissen en Jim Rogers waarschuwen in hun columns, boeken en op televisie hier al jaren voor. Steeds meer mensen en politici zien de groeiende staatsschuld als een groot probleem en ze eisen een oplossing.

Wat velen in het begin zagen als een kredietcrisis is nu aan het veranderen in een schuldencrisis.  Al is de term veranderen misschien niet de juiste, het is namelijk één en dezelfde crisis alleen door de media in ander jasje gegoten. Alle ideeën, goede bedoelingen en het aanstellen van onderzoekcommissies zoals die van de Wit ter spijt, een oplossing zal niet gevonden worden. Het huidige westerse kapitalistische systeem is wiskundig gezien failliet.

De totale hoeveelheid schuld in dollars van de Amerikaanse overheid is hoger dan de totale hoeveelheid bestaande dollars. Denk daar maar eens over na, het betekend simpelweg dat wanneer de overheid alle dollars van alle Amerikaanse banken, bedrijven en burgers in beslag zou nemen er nog steeds niet genoeg dollars zouden zijn om de schuld af te lossen, er zou zelfs een grote restschuld overblijven.

Waarom zou de Amerikaanse de geldpers niet gebruiken om de schuld af te betalen?

Dat is nou juist het grote probleem van het huidige financiële systeem en waardoor een oplossing niet mogelijk is.  Voor elke dollar die vanaf de  geldpers komt stijgt de overheidsschuld met 1 dollar plus rente. De overheid en daarmee de belastingbetaler is niet de eigenaar van de geldpers. Het machtigste economische wapen van deze wereld is in handen van een private bank de ‘Federal Reserve” die in handen is van een groep machtige internationale aandeelhouders. Wie? Tja, dat is zogezegd de  “one million dollar question” Niemand die het weet, er is wel een vermoeden maar dat is gevaarlijk om over te speculeren. Het volk zal er maar achter komen dat het geld wat de overheid aan de banken heeft gegeven eigenlijk vandezelfde banken afkomstig is en wordt geleend met rente.  Dat is nu eenmaal het geheim waar vele complot theorieën over bestaan.

Op elke dollar staat “Federal Reserve Note” geprint. Elke dollar is in essentie eigendom van de FED. De overheid kan in het huidige financiële systeem zelf geen geld bijdrukken. Als de Amerikaanse overheid geld moet lenen, wat vandaag de dag op grote schaal gebeurd dan moet het aankloppen bij de Federal Reserve. De Federal Reserve levert de overheid vervolgens de groene stukjes papier genaamd  “Federal Reserve Notes” oftewel de dollar.  De FED krijgt op zijn beurt roze papiertjes terug van de overheid genaamd “US Treasury bonds”. De FED kan deze doorverkopen of ze houden ze zelf, nu het buitenland niet meer staat te springen om het Amerikaans schuldpapier gebeurd dit laatste ook op een steeds grotere schaal. De Chinezen, Japanners, Duitsers en Russen  snappen de wiskunde natuurlijk ook.

Op het moment dat u dit leest is de nationale schuld van de Amerikaanse overheid ongeveer 12 biljoen dollar. Dit is 12.000 miljard. Dit bedrag is echter zo sterk aan het stijgen dat het moeilijk exact is vast te stellen.

Hoeveel dollars bestaan er op dit moment in de Verenigde Staten? Om dit uit te kunnen rekenen moet je kijken naar de M-getallen.

De M-getallen zijn maatstaven van de geldhoeveelheid. Hoe hoger het M-getal hoe meer soorten geld er meegenomen worden. M0 is het chartale geld, M1 is M0 plus tegoeden die direct bereikbaar zijn om uit te geven, M2 is M1 plus korte termijn spaartegoeden, M3 is M2 plus tegoeden voor langere termijn en andere zaken waar geld voor langere termijn in vast kan zitten. Het geld dat er bij een hoger M-getal bij komt is dus minder snel uit te geven.

De “M0” geldhoeveelheid was halverwege 2009 volgens de Federal Reserve 908 miljard dollar.

De “M1” geldhoeveelheid was in december2009 volgens de Federal Reserve 1.7 biljoen dollar.

De “M2” geldhoeveelheid was in december 2009 volgens de Federal Reserve 8.5 biljoen dollar.

De “M3” geldhoeveelheid is lastiger. De Federal Reserve heeft besloten om dit cijfer niet langer openbaar te maken. Om de reden hiervan te achterhalen kunnen we alleen maar gissen. Volgens ShadowStats.com is de M3 geldhoeveelheid op dit moment ongeveer 14 biljoen dollar.

De “M3” geldhoeveelheid van 14 biljoen dollar is groter dan de nationale schuld van 12 biljoen dollar. Je zou dus kunnen zeggen dat er weldegelijk voldoende dollars zijn om de schuld af te betalen. Echter de werkelijkheid is gecompliceerder. Of zoals Theo Maassen het zou zeggen; ”"de werkelijkheid niet uit het oog verliezen, geeft dat dan al niet aan dat deze niet te vertrouwen is” En zo is het maar net.  De “M3” geldhoeveelheid bestaat uit geld wat er feitelijk niet is. Het is lucht en op niks gebasseerd. Dit komt doordat het financiële systeem gebruik maakt van het zogenoemde “fractional reserve banking”

Als je naar je bank gaat en je stort 100 dollar op je bankrekening dan bewaart de bank deze 100 dollar niet in de kluis. In plaats daarvan houden ze maar een paar dollar achter als reserve, de rest van het geld lenen ze uit aan iemand anders. Deze persoon kan het geld uitgeven maar kan het ook op zijn bankrekening houden. Ook dit uitgeleende geld kan de bank opnieuw uitlenen aan iemand anders etc. etc. Dit is het principe van “fractional reserve banking” Op deze manier kan het geld vrij eenvoudig vermenigvuldigd worden terwijl er In werkelijkheid maar 100 dollar bestaat. Deze piramide constructie  werkt fantastisch voor de bank en blijft werken zolang niet iedereen naar de bank rent om zijn geld op te halen.

De New York Federal Reserve Bank legt “fractional reserve banking” alsvolgt uit: “If the reserve requirement is 10%, for example, a bank that receives a $100 deposit may lend out $90 of that deposit. If the borrower then writes a check to someone who deposits the $90, the bank receiving that deposit can lend out $81. As the process continues, the banking system can expand the initial deposit of $100 into a maximum of $1,000 of money ($100+$90+81+$72.90+…=$1,000).”

De werkelijkheid over de totale geldhoeveelheid is dus gebakken lucht. De M-getallen “M2” en “M3” zijn feitelijk veel lager dan dat ze op papier worden weergegeven.

Dus als de Amerikaanse overheid op dit moment alle aanwezige dollars zou opeisen dan zouden ze onmogelijk de 14 biljoen dollar “M3” of zelfs de 8.5 biljoen dollar “M2” bij elkaar kunnen krijgen om de schuld af te betalen. Het financiële systeem van “fractional reserve banking” maakt dit simpelweg onmogelijk.

De belangrijkste conclusies zijn dus als volgt:

  1. Er is onvoldoende geld aanwezig om de schuld af te lossen.
  2. De enige manier om meer geld te creëren is om een hogere schuld aan te gaan wat het probleem alleen maar groter maakt.

Het huidige financiële systeem zit zo in elkaar dat het onmogelijk eeuwig door kan gaan. Uiteindelijk blaast het zichzelf van binnenuit op. De voortekenen hiervan noemen we de kredietcrisis die we 2 jaar geleden zagen ontstaan. De enige overgebleven oplossing was collectief als belastingbetaler bijspringen en de schuld op ons te nemen. Dit was ook de laatste troefkaart die het financiële systeem in handen had om zichzelf nog een paar jaar te redden. De grote allesomvattende inéénstorting moet nog komen, elke wiskundige zal het hier over eens zijn. Het aller belangrijkste is hoe wij als burgers en belastingbetalers na de inéénstorting handelen. In de chaos die ons te wachten staat moeten we de macht van geldcreatie opeisen en terugbrengen naar waar deze in essentie hoort. Namelijk de belastingbetaler zelf. We zullen onszelf opnieuw moet uitvinden. Dit idee is namelijk niet nieuw, sterker nog het vormde een belangrijke basis van onze vrijheid.

I believe that banking institutions are more dangerous to our liberties than standing armies. If the American people ever allow private banks to control the issue of their currency, first by inflation, then by deflation, the banks and corporations that will grow up around [the banks] will deprive the people of all property until their children wake-up homeless on the continent their fathers conquered. The issuing power should be taken from the banks and restored to the people, to whom it properly belongs.

Thomas Jefferson
3rd president of US (1743 – 1826)

Oorspronkelijk artikel: It Is Now Mathematically Impossible To Pay Off The U.S. National Debt
Bron:doemdenkers.wordpressBron: newearthnews

Voeg toe aan: