Zoeken
 


EU wil patiëntendossiers met VS uitwisselen

Laatste wijziging: donderdag 11 maart 2010 om 12:06, 4150 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 11 maart 2010

Nederlandse elektronische patiëntendossiers worden mogelijk met de Amerikaanse autoriteiten gedeeld, althans, dat wil de Spaanse voorzitter van de Europese Unie. Als het aan Trinidad Jiménez ligt, de Spaanse Minister van Gezondheid en Sociaal Beleid, wordt er een "strategische overeenkomst" tussen de EU en VS op het gebied van digitale gezondheidszorg gesloten. Jiménez ontmoette laatst in Washington haar Amerikaanse tegenhanger Kathleen Sebelius.

Het doel is het uitwisselen van medische informatie en technologische interoperabiliteit tussen de projecten die de regering Obama nastreeft en Europese projecten. Spanje zou dankzij het e-health project de leider in moderne gezondheidszorg zijn geworden. In het land wordt van patiënten een digitale medische geschiedenis bijgehouden en kan men op elektronische wijze recepten aanvragen.

Privacywetgeving
Volgens de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS) moet elk akkoord over het uitwisselen van gegevens tussen de EU en VS aan de databeschermings- en privacywetgeving van Europa en de onafhankelijke lidstaten voldoen. "Dit juridische raamwerk voor het uitwisselen van gegevens vereist speciale waarborgen voor de bescherming van gevoelige persoonsgegevens over gezondheid en een adequaat niveau van bescherming in derde landen naar waar de persoonlijke gegevens worden gestuurd", aldus de EDPS. Die merkt verder op dat het Europees Parlement eerst goedkeuring moet geven en dat er ook onder lidstaten voldoende draagvlak moet zijn.



Bron: security.nl

Voeg toe aan: