Zoeken
 


Eerste private ruimtehaven krijgt groen licht

Laatste wijziging: vrijdag 19 december 2008 om 17:35, 1641 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 19 december 2008

De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten (FAA) hebben het licht op groen gezet voor de eerste uitbating van een commerciële ruimtehaven in de staat New Mexico. Dat heeft de bevoegde dienst van die staat bekendgemaakt.

Bouw begint volgend jaar
De FAA kende een exploitatielicentie toe aan Spaceport America. Volgens de NMSA zullen er ruimtetuigen verticaal of horizontaal vertrekken, aldus New Mexico Spaceport America (NMSA) op zijn website. De toelating kwam er na de vereiste milieu-effectenstudie.

Volgens directeur-generaal Steven Landeene van NSMA begint de bouw van de commerciële lanceerbasis in het eerste trimester van volgend jaar. "Wij hopen hem zo snel mogelijk af te hebben", voegde hij eraan toe.

Richard Branson
De NSMA hoopt nog deze maand een huurkoopovereenkomst te ondertekenen met Virgin Atlantic, de dochtermaatschappij van de Virgin-groep van de Britse miljardair Richard Branson die het commerciële ruimtevaarttuig SpaceShipTwo zal uitbaten. Dit moet ervoor zorgen dat passagiers net boven de grens van 100 km hoogte suborbitaal zullen vliegen en enkele minuten gewichtloos zullen zijn.

Spaceport America werkt ook nauw samen met de bedrijven Lockheed Martin en UP Aerospace. Virgin Galactic rekent op 500 gegadigden per jaar, die elk zo'n 200.000 dollar zullen moeten betalen. (belga/tw)



Bron: HLN

Voeg toe aan: