Zoeken
 


De grootste financiële fraude ooit

Laatste wijziging: donderdag 22 april 2010 om 09:03, 2916 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 22 april 2010

Een complot, een klokkenluider en een moordaanslag. Niet meteen een onderwerp dat je zou verwachten in een nieuwsbrief zoals deze.

Maar het verhaal dat de voorbije weken komt bovendrijven, leest nu eenmaal als een thriller.

Ik heb het over de grootste financiële fraude in de geschiedenis van de mensheid. Vergeleken met hetgeen ik je zo meteen ga vertellen, is Bernie Madoff een kruimeldief.

Er circuleerden al veel langer geruchten en aanwijzingen over grootschalige manipulaties in de goud- en zilvermarkten. Maar harde bewijzen waren er tot op heden niet.

Daar kwam recent echter verandering in. Andrew Maguire, een voormalig handelaar voor Goldman Sachs trad naar voren en beschreef tot in de kleinste details hoe JP Morgan de goud- en zilvermarkt naar zijn hand zet.

Hij had deze info van enkele traders die werkten voor JP Morgan en opschepten hoeveel geld ze verdienden met deze manipulaties.

Hij maakte zijn bevindingen in november van vorig jaar reeds over aan de CFTC, de controleorganisatie die waakt over de handel in futures.

Begin februari contacteerde hij de waakhond opnieuw met een zeer gedetailleerde beschrijving van een aankomende manipulatie. Maguire beschreef het scenario waarbij JP Morgan op 5 februari de koers van zilver onderuit zou halen.

JP Morgan volgde het draaiboek tot op de letter en zette de zilverprijs op die bewuste dag meerdere procenten lager. Maguire dacht dat hij hiermee voldoende bewijs had geleverd om aanhoudende manipulaties voor ééns en voor altijd bloot te leggen.

Groot was zijn verbazing toen bleek dat de CFTC helemaal niets met deze informatie deed. Hij had immers heel het proces van A tot Z beschreven zodat zelfs een blinde kon zien dat hier geen sprake meer was van een faire markt.

We hebben hier te maken met één partij die de markt volledig naar zijn hand kan zetten en zo de koersen naar eigen goeddunken bepaalt. Een partij die zo groot en machtig is dat ze op éénder welk moment de koers van goud en zilver onderuit kan halen.

En de momenten waarop deze speler toeslaat, worden zo gekozen dat de impact zo groot mogelijk is.

Het expireren van opties is zo’n moment. Eind maart bijvoorbeeld waren er flink wat call opties op goud “in the money” met uitoefenprijzen tussen de $1100 en $1150. Speculanten en beleggers die deze contracten kochten, hadden uitzicht op een mooie winst.

Maar dat was buiten de jongens van JP Morgan gerekend. Op enkele dagen tijd dumpten zij duizenden en duizenden futurecontracten op de markt met maar één doel: de prijs naar beneden trekken. De koers van het goud ging op enkele dagen tijd van $1126 naar $1086 waardoor deze optiecontracten waardeloos expireerden.

Maar ondanks de berg bewijzen die Maguire verzamelde, liet de CFTC begaan. Waarom? Wel, de CFTC is een overheidsorganisatie en het feit dat de manipulatie van goud vooral de Amerikaanse overheid ten goede komt, zal hier wel niet vreemd aan zijn.

JP Morgan zou deze markt in opdracht van diezelfde overheid onder de duim houden. De Verenigde Staten heeft met de dollar immers de reservemunt van de wereld in handen en kan er zoveel van printen als ze willen. Een exploderende goudprijs maakt meteen een einde aan dat voorrecht.

Andrew Maguire maakte zich overigens niet populair met zijn rol als klokkenluider. Hij kreeg te maken met een aanslag op zijn leven. Zo groot zijn blijkbaar de belangen die hier spelen.

Wat betekenen deze manipulaties nu precies voor ons als beleggers?

Weet je wat er gebeurt wanneer je een bal onder water probeert te houden en dan opééns loslaat? Dat is wat je mag verwachten van de prijs van het goud wanneer de manipulaties stoppen. De koers zal niet meer omkijken en exploderen met tientallen procenten.

Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk 20% van je vermogen omzet naar goud- en zilver. Wacht niet totdat de gevestigde media het verhaal van deze aanhoudende manipulaties oppikken en de waarheid naar buiten komt!

PS. Indien je goud koopt, zorg er dan voor dat je enkel fysiek goud koopt. Maak alsjeblief niet de fout om certificaten, trackers of goud in bewaring te kopen bij diezelfde banken die de goudprijs met alle mogelijke middelen in bedwang proberen te houden. Het enige wat je dan bezit, zijn papieren beloftes die niets waard blijken wanneer het er echt op aankomt!Bron: beurs

Voeg toe aan: