Zoeken
 


4.500 jaar oud graf van zangeres ontdekt in Egypte

Laatste wijziging: maandag 22 december 2008 om 17:50, 3006 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 22 december 2008
 
Sakkara is een waardevolle archeologische site.

Archeologen hebben in de dodenstad Sakkara, 20 kilometer ten zuiden van Kairo, twee nieuwe grafkamers uit het Oude Egypte ontdekt.

Belangrijke graven
De 4.500 jaar oude graven zijn de laatste rustplaats van een hoge ambtenaar en een gevierde zangeres uit de tijd van farao Oenas (2.404-2.374 voor Christus), zei het hoofd van het Egyptische bureau voor de oudheid, Zahi Hawass. Oenas was de laatste heerser van de vijfde dynastie.

In een van de ontdekte grafkamers ligt Iya-Maat, de hoofdopzichter van belangrijke handelsmissies van farao Oenas. In het graf van zangeres Thinh zijn talrijke titels gebeiteld, waaronder "hoofdopzichter van alle zangeressen". Een reliëfsculptuur toont haar tijdens een optreden.

Gouden tijdperk
De heerschappij van Oenas geldt als een gouden tijdperk in de Egyptische oudheid. Toch is hierover weinig bekend. De graven die nu ontdekt zijn, kunnen volgens de Egyptische archeologen tot nieuwe inzichten in deze periode leiden. (dpa/sam)

 

 

  



Bron: hln

Voeg toe aan: