Zoeken
 


Russische astrofysicus: Nieuwe ijstijd begint 2014

Laatste wijziging: maandag 31 mei 2010 om 13:58, 3048 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 31 mei 2010

Hoewel de machtselite en haar propagandakanalen nu al een goeie 20 jaar in koor roepen dat de aarde de komende 100 jaar spectaculair warmer zal worden, de ijskappen zullen smelten en grote delen laaggelegen land onder water zullen verdwijnen, zijn er er ook wetenschappers die al een tijdje het tegenovergestelde beweren.

Een van hen is de Russische astrofysicus Chabibullo Abdusamatov.

Volgens hem zal de winter van 2014 het kantelpunt zijn van de lichte opwarming van de laatste 30 jaar naar een serieuze afkoeling en zelfs een kleine ijstijd.

Abdusamatov staat aan het hoofd van de afdeling heelalstudies van het het Pulkovo Observatorium in de buurt van St. Petersburg en leidt het astrometrie-programma van het internationale ruimtestation ISS.

Volgens hem komt er binnenkort een einde aan de periode van opwarming en beginnen we in 2014 aan nieuwe 'kleine ijstijd' zoals die ook plaatsvond in de tweede helft van de 17e eeuw (Maunder Minimum).

De oorzaak is volgens Abdusamatov de langdurige passiviteit van de zon van de laatste jaren aldus een artikel in de Italiaanse krant 'La Stampa'.

Volgens de Russische wetenschapper is de kracht van de zon de afgelopen 100 jaar voortdurend toegenomen, maar sinds het laatste zonnemaximum van 2003 neemt de activiteit van de zon gestadig af. Volgens de 11-jarige cyclus van de zon had de activiteit in 2009 weer moeten gaan toenemen, maar dat is vooralsnog niet het geval. De laatste anderhalf jaar is de zon zelfs bijzonder passief.

Een van de indicaties van de activiteit van de zon is het aantal zonnevlekken. Tijdens de afgelopen twee jaar jaar waren er perioden van maanden aan een stuk dat de zon nul zonnevlekken vertoonde. Ook de zogenaamde solar flux, een indicatie van de magnetische activiteit van het zonneoppervlak is al te lang erg laag.

Tijdens het Maunder Minimum van grofweg 1650 tot 1700 vertoonde de zon vijftig jaar lang erg weinig zonnevlekken. In die tijd waren de winters in noord-west Europa erg streng. Zo streng dat rivieren als de Rijn, de Schelde en de Theems tijdens de winter dichtvroren.

Toch waarschuwt Abdusamatov voor al te grote vreugde over het afgewende gevaar van de opwarming: "Het gevaar van de opwarming is wellicht geweken. Maar een afkoeling van de planeet zoals in de 17e eeuw bezorgt ons veel grotere problemen dan een opwarming van 1 of 2 graden."



Bron: zonnewind

Voeg toe aan: