Zoeken
 


Acupunctuur werkt pijnstillend

Laatste wijziging: dinsdag 1 juni 2010 om 12:17, 2416 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 1 juni 2010

Acupunctuur was altijd al veel minder omstreden dan andere alternatieve geneeswijzen. Recent onderzoek toont aan dat dit terecht is; acupunctuur kan werken als een natuurlijke pijnstiller.

Er zijn nogal wat alternatieve wijzen naast onze reguliere westerse zorg. Elke cultuur heeft zijn eigen kruidendrankjes, rituelen of vormen van gebed om tot genezing te komen. Sommige claims kunnen regelrecht worden verwezen naar de prullenbak. Al de duizenden chinese kruiden die op internet verkrijgbaar zijn, werken vrijwel nooit en kunnen zelfs levensgevaarlijk zijn door de hoge concentraties zware metalen. Het aantal vergiftigingen is schrikbarend hoog. Op kwakzalverij dient men een strikte controle uit te voeren.  Acupunctuur is een van de alternatieve wijzen die nog altijd veel wordt gebruikt en niet zeer omstreden is, maar ook geen erkende therapie is. Men vraagt zich echter terecht af hoe het komt dat de van oorsprong in China ontwikkelde therapie al duizenden jaren lang zovaak wordt uitgeoefend.

De westerse zorg is 'evidence based', wat zo ongeveer betekent dat er bewijs moet zijn om tot een bepaald behandelplan te komen. Daarvoor wordt er blind, placebo gecontroleerd onderzoek verricht op patiënten. Veel onderzoek naar alternatieve geneeswijzen is niet gedaan, bewijs dat ze wel of niet werken is dus schaars. De interesse om erachter te komen of bepaalde alternatieve geneeswijzen werken is echter flink toegenomen. En juist het 'evidence based' onderzoek heeft nu geleid tot ophelderingen bij de acupunctuur.

Met het huidige onderzoek op muizen is aangetoond dat acupunctuur een pijnstillende werking heeft. Het blijkt dat het natuurlijke middeltje adenosine, (wat een pijnremmende werking heeft en vrijkomt bij wondjes) in een 24 keer hogere dosis aanwezig is in de omgeving van de naald. Na toediening van adenosine remmende middelen werkte de acupunctuur zelfs drie keer langer. Dat acupunctuur deze werking heeft, was tot voorheen niet bekend.

Zaak gesloten?
Of de resultaten ook daadwerkelijk zo rooskleurig zijn bij mensen als bij  de muizen  valt nog te bezien. Eerder berichtte NieuwsDealers al dat positieve uitkomsten bij dierproeven niet automatisch hoeven te betekenen dat de uitkomsten op mensen hetzelde zijn. 



Bron: nieuwsdealers

Voeg toe aan: