Zoeken
 


Leven op Titan?

Laatste wijziging: maandag 7 juni 2010 om 09:55, 2547 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 7 juni 2010

Volgens Nasa is er waarschijnlijk leven op de grootste maan van Saturnus, Titan. Groene mannetjes zijn het echter niet.

De Cassini ruimtesonde heeft gegevens teruggestuurd van Titan die betekenen dat er ‘iets’ op de planeet aan het ademhalen is. Deze opzienbarende ontdekking is zondagavond geopenbaard in twee afzonderlijke rapporten.

Nasa had al ontdekt dat de lagere atmosfeer van Titan voor een groot gedeelte bestaat uit methaan, een stof die vaak ontstaat door organisch leven. Nu heeft Nasa ontdekt dat er ook waterstofgas in de atmosfeer zit, maar dat de concentratie lager wordt vlakbij het oppervlak van de maan.

Dat zou betekenen dat ‘iets’ deze stof inademt.

Een andere aanwijzing dat er leven is, komt door wat Nasa niet vindt aan het oppervlak: acetyleen. Deze stof zou in overvloed aanwezig moeten zijn, omdat hij ontstaat uit een chemische reactie van stoffen die wel op Titan te vinden zijn. Maar Nasa onderzoekers vinden maar zeer kleine hoeveelheden. Dat zou kunnen omdat een buitenaards organisme acetyleen als voedsel gebruikt.

Lees verder: Faqt.nlVoeg toe aan: