Zoeken
 


God is het geheel van natuurwetten

Laatste wijziging: woensdag 9 juni 2010 om 08:44, 2759 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 9 juni 2010

Interview Stephen Hawking met ABC. Natuurwetten kan je niet aanbidden; wel kan je verwonderd zijn over de natuurwetten, precies goed voor de mens om op deze aarde te kunnen leven. Volgens natuurkundige en kosmoloog Stephen Hawking kunnen we God definiëren als het geheel van natuurwetten. Hawking ziet God niet als een vader in de hemel, zoals mensen hem graag willen begrijpen.
Ook Richard Dawkins zag God al niet op die manier, want als er al 'zoiets' als God bestaat, zal die volgens hem anders zijn dan theologen ons willen doen geloven, zo vertelde hij drie jaar geleden in de Times.

"We kunnen God definiëren als het geheel van natuurwetten, vertelde hij ook, de meeste mensen geloven echter in een andere soort God. Zij hebben een menselijk wezen van Hem gemaakt met wie ze een persoonlijke relatie hebben. Als je echter kijkt naar de enorme omvang van het universum en bedenkt hoe nietig een enkel mensenleven is, lijkt dit beeld onmogelijk te zijn." 

(Bron: IKON)

Dawkins: "Ik denk dat het (God, pd) iets wonderlijks en verbazingwekkends en wat moeilijk te begrijpen zal zijn. Ik denk dat alle theologische concepten daarbij vergeleken, gezien zullen worden als bekrompen en onbetekenend.
Maar die enorme intelligentie zelf heeft een verklaring nodig. Het is niet voldoende om die God te noemen; die intelligentie zal een evolutionaire verklaring nodig hebben. Misschien ontvouwde die zich in een ander universum, maakte een soort 'computersimulatie' waar we allemaal deel van uitmaken. 

Dit zijn allemaal sciencefictionachtige veronderstellingen, maar ik probeer de beperkingen van de 21e eeuw te overwinnen. Het zal indrukwekkender en groter en mooier en veel wonderlijker zijn en de theologie in de schaduw stellen." (vertaling: pd)Bron: religie.nieuwslog.nl

Voeg toe aan: