Zoeken
 


Telescoop toont oudste licht van het heelal

Laatste wijziging: dinsdag 6 juli 2010 om 15:52, 3284 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 6 juli 2010

Dit is het eerste beeld van het volledige heelal zoals de Europese Planck-telescoop het registreerde. De telescoop ter waarde van 600 miljoen euro werd vorig jaar gelanceerd in opdracht van ESA.

De telescoop werd zo'n 1,6 miljoen kilometer ver de ruimte in gestuurd om de oorsprong van het heelal te onderzoeken. Hij zou zich concentreren op de hitte die is achtergebleven na de oerknal. De telescoop begon in september aan zijn opdracht met de eerste beelden van oud licht. Nu is er een volledig beeld van 'de lucht' beschikbaar.

Vooral ons Melkweg-stelsel springt in het oog. De opvallende lijn in het midden van het beeld is de schijf waarop zich ook onze Aarde en zon bevinden. Boven en onder het stelsel zien we enorme hoeveelheden koud stof die duizenden lichtjaren ver reiken. Wetenschappers hebben hier veel informatie mee gewonnen en zullen proberen te achterhalen hoe ons universum geëvolueerd is tot wat we nu waarnemen. (gb)



Bron: demorgen.be

Voeg toe aan: