Zoeken
 


BP bereidt nucleaire fusiebom voor als laatste redmiddel olielek Golf

Laatste wijziging: donderdag 15 juli 2010 om 11:22, 3097 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 15 juli 2010

Volgens de Amerikaanse regionale nieuwswebsite Salem-News zal BP -mocht de nieuwe afsluiter die nu wordt getest eveneens niet werken- wellicht al snel een laatste wanhopige poging doen om het olielek op de bodem van de Golf van Mexico te dichten. Hiervoor zal mogelijk een heus science-fictionachtig 'superwapen' worden ingezet: een nucleaire fusiebom, die de zeebodem moet dichtsmelten en zo moet zien te voorkomen dat deze openbarst en enorme hoeveelheden zeer ontvlambaar methaangas de zee en de atmosfeer in worden geperst.

Zoals we in eerdere artikelen over de olieramp (zie links onder dit artikel) al zagen kan zo'n methaanuitbarsting de allergrootste natuurramp die ooit in de bekende geschiedenis heeft plaatsgevonden betekenen. Klaarblijkelijk is men daar zich bij BP terdege van bewust, en wordt er nu in stilte een test voorbereid met een kleine nucleaire fusiebom. Als deze test succesvol is dan zal de oliegigant de bom als allerlaatste redmiddel kunnen inzetten om een gigantische catastrofe te voorkomen.

Dat de tijd begint te dringen blijkt wel uit berichten dat het onderzoeksschip van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), de Thomas Jefferson, nieuwe breuken in de zeebodem heeft ontdekt. Hieruit zou inmiddels één miljoen keer meer methaan ontsnappen dan normaal (2). Het wetenschappelijke team aan boord van het vaartuig kwam afgelopen week tot de schokkende conclusie dat er een meer dan 30 meter brede en almaar groter wordende scheur in de zeebodem is ontdekt, waar steeds meer olie en methaan uit vloeit.
 
Daarom zouden topwetenschappers en technici op de in het zuiden van de Canadese staat Alberta gelegen zeer streng bewaakte militaire basis CFB Suffield -waar BP drie boortorens heeft staan- koortsachtig werken aan een zogenaamde Explosively Pumped Flux Compression Generator (EPFCG). Volgens eerder gepubliceerde wetenschappelijke onderzoeken zou een dergelijke EPFC Generator in werking gesteld kunnen worden door een zeer kleine, gecontroleerde nucleaire fusie-explosie, oftewel een kleine kernbom.

Een EPFC Generator kan maar één keer gebruikt worden en creëert een buitengewoon krachtige electromagnetisch puls die miljarden ampères en honderden terawatts sterk is. De kracht van een bliksemflits valt hierbij kompleet in het niet. Deze puls kan in een bepaalde richting worden gestuurd en virtueel ieder bekend materiaal doen smelten, inclusief een uit rotsen bestaande zeebodem. Volgens wetenschappers genereert een EPFCG een plasmawolk die heter is dan het oppervlak van de zon, waardoor alles in slechts enkele nanoseconden smelt en met elkaar samenvloeit.
 
In het officieus als 'Omega Plan' bestempelde noodscenario van BP wordt gehoopt dat een nucleaire puls-explosie het beschadigde gedeelte van de zeebodem van de Golf van Mexico zal smelten en weer zal doen samenvloeien, waardoor zowel het olielek als de ontdekte scheuren zich weer zullen sluiten. De methode zal naar verluid eerst getest worden in één van de drie boorputten op de Suffield basis, die vanwege deze reden bewaakt wordt door een speciaal veiligheidsteam van AEGIS, de Britse paramilitaire versie van het Amerikaanse Blackwater 'privé leger' (dat inmiddels is omgedoopt tot Xe Services).

Hoewel het 'Omega Plan' naar verwachting alleen uitgevoerd zal worden als er geen enkele andere optie meer over is, zijn sommige wetenschappers nu al bezorgd dat een (mogelijk nucleaire) explosie in de Golf het daar al ontsnapte methaan juist zal doen ontploffen, waardoor niet alleen een groot gedeelte van de Golf, maar ook de dicht bevolkte kustgebieden getroffen zullen worden door een verwoestende vuurstorm en mogelijk ook door een mega-tsunami. Om die reden zou een massale evacuatie van de Golfkust nog steeds een serieuze optie zijn, en zou de Amerikaanse marine voor de zekerheid tientallen schepen in veiligheid hebben gebracht door ze zeker zes maanden lang in Costa Rica te stationeren.
 
 
Xander
 
(2) Reuters


Bron: xandernieuws.punt.nl

Voeg toe aan: