Zoeken
 


Een wijze minister en het elektronisch patiënten dossier

Laatste wijziging: zondag 30 november 2008 om 22:36, 1667 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zondag 30 november 2008

Het houdt niet op. Wijsheid regeert. Maar ook zorg, overleg, nauwkeurigheid. En vooral: een aandachtig luisteren naar de bevolking. Dat doen ministers. Minister betekent dienaar. Het maakt niet uit of je ooit bij BLUF zat of lid was van de PSP of gewoon maar wat bluft. Als je maar dient en de kiezer niets achter zijn kiezen stopt wat hij nooit verkoos. En dat doet deze regering. Met kracht en wijsheid. Iedere dag opnieuw.

Een van de wijze ministers die aandachtig naar de bevolking luistert is minister Ab Klink van Volksgezondheid. Minister Kramer stopte iedereen al een spaarlamp in de handen, minister van der Hoeven splitste ons een slimme meter in de maag en vanaf 2011 wil minister Verburg dat iedere hond een onderhuidse chip heeft. Goed geluisterd naar wat de burger wil! En nu dan eindelijk het langverwachte elektronische patientendossier (EPD) van minister Ab Klink. In 2005 zond staatssecretaris Ross al signalen uit over een elektronisch kinddossier.

Een referendum over al dit soort onbelangrijke zaken is niet nodig. Jan-Peter kan gewoon doorwerken. Met terugwerkende kracht bedankte Koningin Beatrix (de Gelukkige) in haar troonrede de Staten-Generaal voor het goedkeuren van het Verdrag van Lissabon. Geen woord over het verzet alom. Tussen alle elektronische oproer door kochten Jan-Peter en Wouter s'nachts nog even een paar banken op. Fortis est sapientia: sterk is de wijsheid. Meteen daarna vloog Jan-Peter naar tsaar Nicolas Sarkozy voor een minitopje met Silvio Berlusconi, Angela Merkel en Gordon Brown over de precaire financiële situatie.

Als voorbereiding op de G8. En terwijl Angela een financiële crisis in Duitsland poogde te bezweren, Fortis aan flarden werd gescheurd, Dexia kelderde en ook andere banken dreigen om te vallen, begint bijna iedereen te voelen dat er een kracht dreigt. De spaarder hoeft zich geen zorgen te maken, zeggen de regeringen. Volkomen terecht. Er is straks niks meer om je zorgen over te maken. Balkenende, Sarkozy, Brown, Leterme, Saakashvilli, Karzai en vele anderen... Ze kennen elkaar van The International Visitor Leadership Program, een ontmoetingsplatform onder de naam Alumni, waar heel wat diplomaten uit voortkwamen, geïnitieerd en gefinancierd door filantroop Rockefeller. Misschien doen Soros en Kissinger ook een duit in het zakje.

Najaar 2009 moet het EPD operationeel zijn. Helemaal conform het regeerakkoord. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) ligt echter dwars. Het EPD zou nog te veel kinderziektes hebben. En die kun je niet een-twee-drie wegvaccineren. De privacy van patiënten wordt bedreigd. Maar volgens minister Klink bedoelen de huisartsen dat ze te weinig vergoeding krijgen. Niet bepaald een kinderziekte. Spierballen rollen. Dankzij het EPD zullen straks alle misverstanden tussen artsen en apothekers verdwijnen. Geen vergiftigingen of overlijden meer door verkeerde medicijnen. Een medicijn is natuurlijk niet hetzelfde als een geneesmiddel.

Minister Klink heeft vast een abonnement op het tijdschrift Medisch Dossier. Wat artsen u niet vertellen of las onlangs het boek 100 jaar medische leugens van Randall Fitzgerald. Na het eclatante succes van de OV-chipkaart, dat straks het dubbele gaat kosten, en de kraakbare chip in het (biometrische) paspoort, komt straks de succesrijke EPD eraan. Met instemming van heel de bevolking. In België kijkt men reikhalzend uit naar een gelijksoortig dossier: het E(electronical)-Health project. Een miljoenenproject. Zolang Belgiëéén blijft, heeft dit project kans van slagen. Gelukkig dat de huisartsen op regionaal niveau al van ruim 7 miljoen patiënten elektronische dossiers hebben.

Dat berichtte de vice-voorzitter van het LHV, Paul Habets. Safe gevoel. Een brede ethische discussie is dus niet nodig. De talloze rapporten over de vergaande schending van de privacy zijn niet van belang voor de bestuurders. De grote ontbrekende in alle rumoer is de patiënt. Patiënt komt van het Latijn patiens, dat geduldig alles verdragend betekent. De arts is immers de kunst (Latijn ars) meester. Hij is immers doctor, Latijn voor leraar, leermeester. Applaus voor de directeuren van tien ziekenhuizen.Zij zien meer in de plannen van Google en microsoft om de patientendossiers op internet te zetten. Hoe veilig onze privacy is, zegt Google zelf overduidelijk: 'Privacy bestaat niet'.

Satellieten kunnen ons overal volgen. Geen plek om je te verbergen. Nog maar even en ook de memorysticks van het EPD worden op straat gevonden. Weten we eindelijk wat onze buurman voor een ziekte heeft. Kunnen we eindelijk de kliklijn gebruiken. Lekker zeggen dat we al een vermoeden hadden dat hij of zij vreemdging, zich niet liet vaccineren, niet echt ziek is of gewoon ongezond leeft. Meer controle moet er komen. Basta. Meer camera's, DNA-databanken, vingerafdrukken, scans, flitspalen...

Hebt u trouwens ook het gevoel dat het Witte Huis nog iets uitbroedt voordat Double You zijn bureau verlaat? Zo tijdens de campagne van Cain en Barack Hoessein Obamania? Als dat gebeurt kan de werelddatabank onmiddellijk in functie komen, de krijgswet worden ingesteld, internet worden opgerold, de terreurlijst met 1,5 miljoen verdachten eindelijk worden afgewerkt. Al die onruststokers opsluiten in werkkampen, gefinancierd door Halliburton. Verzet gesmoord. Nog een elektronisch nieuwtje. Sarkozy wil binnenkort een enorme spycomputer in Frankrijk installeren. Een Cray-supercomputerà la de BEAST (Brussels Electronic Accounting Surveillance Terminal) te Brussel. 

Vele landen hebben er al een (Amerika, Engeland, Australië, China, Israël), gekoppeld aan kolossale databanken. Natuurlijk allemaal veilig in handen van de geheime dienst. De Franse supercomputer heet EDVIGE (Hedwig). Zes letters. Exploitation Documentaire et Valorisation de l Information Generale. Big Sister komt eraan, de elektronische Bastille genoemd. Concurrente van Jeanne d Arc? Volgens het woordenboek van voornamen betekent EDVIGE strijdster. Boeiend toch? De paus is nog maar net uit het zicht of Sarkozy haalt EDVIGE binnen. Verzet alom. Burgers, militairen, wetenschappers, privacyorganisaties, kunstenaars, homofielen, milieuorganisaties. 

De elektronische blondine EDVIGE zal van iedereen, vanaf dertien jaar, alles controleren en opslaan. Wat je koopt, wat je eet, wat je gelooft, je seksuele voorkeur, klederdracht, wat je leest, wat je denkt, naar wie je belt, faxt, chat, mail, waar je logeert, welke reizen je maakt... Afwijkend gedrag wordt in een fractie van een seconde opgespoord. Terroristen of zij die erop lijken kunnen nu zeer snel door de elektronische inquisitie worden opgepakt. Na de mediarevolte die in de zomer in Frankrijk uitbrak omdat Sarkozy een machtsgreep naar de media deed, introduceert hij dus nu zijn elektronische geliefde EDVIGE. Carla Bruni zal er vast een liedje over gaan zingen. 

Het gebeurt gewoon onder onze ogen. Al die jongens uit dezelfde klas komen eventjes bij elkaar. Eindelijk begrijpen we ten volle de betekenis van het woordje gouvernement. Dat komt van het Latijn gubernare (besturen, controleren) en mens (geest of mind). Het gouvernement houdt zich bezig met mind control. Supercomputers verbinden alles met elkaar. Privacy bestaat niet meer. Natuurlijk zullen de gegevens van het EPD straks gekraakt worden, ook al worden ze niet centraal opgeslagen, zoals men beweert. De technologie staat voor niets meer. De Cray-supersupercomputers (Teragrids) van het Pentagon kunnen al zo'n 13,6 triljoen berekeningen per seconde maken. Echelon en NSA-technologie stofzuigeren elektronisch de hele wereld, met steun van satellieten. Alles is veilig. Zal iemand een kink in de kabels van Klink steken? Fortis est sapientia. Dank minister. Dank alle dienaren van het volk! De goudblonde KATRIJN komt er aan! Zes letters. Kan Alles Traceren, Regeert IJzig Netjes.

 



Bron: Wijwordenwakker.org

Voeg toe aan: