Zoeken
 


De waarheid over supermarktbrood

Laatste wijziging: vrijdag 30 juli 2010 om 10:52, 2140 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 30 juli 2010

Vers brood is een van de favoriete geuren van de mens, en niet weinigen laten zich bewust of onbewust leiden door de geur om iets te kopen. Ook, en misschien wel vooral, in de supermarkt. Maar alvast in Groot-Brittannië is wat je ruikt niet bepaald wat je krijgt. Dat bleek toen de supermarktketen Tesco's op de vingers werd getikt na een misleidende advertentie over 'het verse brood dat van nul wordt gemaakt'.

Blijkt dat de term 'vers' niet altijd 'vers gebakken' betekent.  Soms is het dagen of weken ervoor als gebakken en in bevroren toestand opgestuurd. De bakkerij van de supermarkt 'warmt' het brood dan op.

En er zijn nog mysteries verbonden aan supermarktbrood. Waarom is de ene snee na een dag keihard, en worden anderen slap? Waarom staat zo'n brood plots vol schimmel, of klagen mensen over een opgeblazen gevoel?

Minder mineralen
Omdat er onnatuurlijke additieven aan worden toegevoegd, die niet worden vermeld, zo meent de Daily Mail. Bovendien bevatten de grondstoffen zelf 30 tot 40 procent minder mineralen, zoals ijzer, zink en magnesium, in vergelijking met 40 jaar geleden.

Allergische reacties
Om het proteïneniveau te verhogen, worden zwavel en nitrogenen toegevoegd in de laatste groeifase. Dit zorgt er dan weer voor dat granen inderdaad meer eiwitten (omega-gliadines) bevatten, wat bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaakt.

Haast en spoed
Ook de snelheid waarmee het brood gemaakt wordt, heeft zo zijn effecten. Waar het deeg vroeger tijd kreeg om te rijzen, waarbij het een deel van de proteïnen kon neutraliseren, moet nu alles zo snel mogelijk - met alle gevolgen voor de darmen vandien.

Enzymen
Industrieel brood bevat ook additieven, in de vorm van enzymen, die eerder worden aanzien als 'hulpmiddelen' dan als additieven. Wat deze enzymen precies doen is niet helemaal duidelijk, maar de producenten schijnen niet zonder te kunnen.

Of de Belgische industriële broden in hetzelfde bedje ziek zijn, is niet meteen duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat de volledige ingrediëntenlijst moet meegedeeld worden en dat supermarkten ook eerlijk moeten zijn over waar dat brood precies gemaakt wordt. (edp)Bron: hln.be

Voeg toe aan: