Zoeken
 


De dood van contant geld

Laatste wijziging: dinsdag 14 september 2010 om 13:11, 2918 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 14 september 2010

Overal in de wereld beginnen regeringen contante geld transacties te verbannen.

Zijn we getuigen van de langzame maar zekere dood van contant geld in onze generatie? Komt een echte geldloze maatschappij in zicht?
 
Wetgeving dat momenteel in behandeling is bij de Mexicaanse wetgevende macht zal een breed scala van transacties in contanten verbieden, maar de waarheid is, dat Mexico verre van alleen staat in het proberen om contant geld te beperken. Overal in de wereld, voeren overheden ofwel strenge rapportage eisen voor grote contante transacties in of verbieden ze helemaal.
 
Ons wordt verteld dat dergelijke maatregelen nodig zijn om de illegale handel in verdovende middelen te bestrijden, belastingontduikers te pakken en om oorlog tegen het terrorisme te voeren. Maar zijn wij niet snel op weg naar het punt waar wij geen financiële privacy meer hebben? Moeten wij gewoon accepteren dat wij in een tijd zijn beland waarin de overheid meekijkt naar alle financiële transacties? Is het onvermijdelijk dat op enig moment in de nabije toekomst alle transacties via het bancaire systeem gaan in één of ander vorm (cheque, creditcard, bankpas, microchip, enz.)?
 
De waarheid is, dat we nu in een tijd leven waarin burgers die gebruik maken van grote hoeveelheden contant geld argwanend worden aangekeken. In feite leren overheden in veel landen dat iedereen die betrokken is bij grote contante uitgaven, iets probeert te verbergen en waarschijnlijk een crimineel is.
 
En ja, een groot aantal misdadigers maken ook gebruik van contant geld, maar miljoenen normale, gezagsgetrouwe burgers geven ook gewoon de voorkeur aan het gebruik van contant geld. Moeten wij de vrijheid in het gebruik van contant geld wegnemen van de rest van de bevolking alleen maar omdat een kleine minderheid misbruik maakt?
 
Helaas, de vrijheid om contant geld te gebruiken wordt langzaam van ons ontdaan in een steeds groter aantal landen. In feite, als landen zoals Mexico "de strop aantrekken" rond grote ticket aankopen in contanten, zal onze vrijheid om contanten te gebruiken vrij snel eroderen.
 
Het volgende is een samenvatting van enkele van de zeer strikte beperkingen die nu worden opgelegd aan grote contante geld transacties over de hele wereld....
 
Mexico
In Mexico, zal een nieuw wetsvoorstel een volledig verbod opleggen aan de aankoop van onroerend goed in contanten. Daarnaast zal de nieuwe wetgeving burgers verbieden om meer uit te geven dan 100.000 MXN (ongeveer 7.700 dollar) in contanten bij de aankoop van voertuigen, boten, vliegtuigen en luxe goederen.
 
7.700 dollar is geen hoog limiet, en deze wetgeving heeft echte tanden. Iedereen die deze wet overtreedt ziet 15 jaar gevangenisstraf onder ogen.
 
Griekenland
In Europa, een deel van de "soberheid pakketten" geïntroduceerd in verschillende Europese landen bevatten zeer strenge beperkingen op het gebruik van contant geld.
 
In Griekenland, wordt vanaf volgend jaar alle contante geld transacties boven 1.500 euro verboden. Het volgende is een opmerking van de Griekse minister van Financiën George Papaconstantinou op een persconferentie voor de nieuwe bezuinigingsmaatregelen, gerapporteerd door Reuters….
 
"Vanaf 1 januari 2011, zal elke transactie boven 1.500 euro tussen natuurlijke personen en bedrijven, of tussen bedrijven, als illegaal worden beschouwd als dit in contanten gebeurt. Transacties zullen gedaan moeten worden met debet of kredietkaarten"
 
Italië
Zelfs Italië doet mee. Als onderdeel van de nieuwe "soberheid maatregelen" in Italië, worden alle transacties in contanten boven 5.000 euro verboden. Er wordt beweerd dat dit gedaan wordt om belastingontduiking hard aan te pakken, maar zelfs als dit wordt gedaan om de maffia aan te pakken, is dit nog steeds behoorlijk streng.
 
De Verenigde Staten
De Amerikaanse regering heeft geen grote contante geld transacties verboden, en hopelijk zullen zij dit niet doen op korte termijn, maar het heeft zeker grote transacties in contanten belast met een aantal zware voorwaarden.
 
Bijvoorbeeld, uw bank is verplicht om valuta transacties bij de overheid te melden, bij elke storting, opname of uitwisseling van meer dan $ 10.000 in contanten.
 
Niet alleen dit, maar als een bank 'weet, vermoedt of reden heeft om te vermoeden "dat een transactie van tenminste 5000 dollar "verdachte" is, dan moet een rapport worden ingevuld. Dit tweede rapport staat bekend als een verdachte activiteitenrapport, en wordt ook bij de overheid ingediend.
 
Maar de rapportage stopt niet hier. Zoals Jeff Schnepper uitgelegd in een artikel voor MSN Money; als u in het bedrijfsleven zit en meer ontvangt dan $ 10.000 in contanten in één enkele transactie, dan moet u dit aan de belastingdienst melden of u gaat naar de gevangenis... ..
 
Als je een bedrijf hebt en meer dan 10.000 dollar in contanten ontvangt bij een enkele transactie, of uit samenhangende transacties binnen een periode van 12 maanden, dat moet u een 8300 formulier invullen en de koper bij de IRS aangeven. Niet aangeven, dan wacht u gevangenisstraf.
 
De IRS (Amerikaanse belastingdienst) is geen grap. Ik had een cliënt die een handelaar was in Corvette sportwagens. Hij vertelde mij dat hij geen tijd had om de formulieren in te vullen. Ik vertelde hem meerdere malen om de formulieren in te dienen. Hij dacht dat hij het beter wist.
 
Hij ging naar de gevangenis. Net als zijn kinderen die ook in het bedrijf werkzaam waren. Dit is zeer, zeer ernstig. Kan een persoon die vergeten is om bepaalde formulieren bij de IRS in te dienen, in de gevangenis belanden? Het antwoord is JA.
 
Volgens Schnepper, hebben heel veel Amerikanen al aanzienlijke celstraffen gekregen voor dit soort zaken ....
 
In het fiscale jaar 2004, is de Internal Revenue Service 1789 strafrechtelijke onderzoeken gestart. Er waren 1.304 aanklachten en 687 veroordelingen – en een opsluiting cijfer van 89,1%. De gemiddelde straf: 63 maanden.
 
In het fiscale jaar 2005, is de IRS 4269 onderzoeken gestart, won 2.406 tenlasteleggingen en 2151 veroordelingen, en een opsluiting cijfer van 83%. Gemiddelde straf: 42 maanden.
 
De realiteit is dat regeringen over de hele wereld zeer gevoelig zijn geworden voor grote hoeveelheden contant geld en zij maken geen grappen.
 
Ze willen niet dat wij rondlopen met grote stapels geld. Ze willen ons geld in banken waar zij het kunnen traceren, volgen en goed in de gaten houden.
 
Aan de ene kant is het een goede zaak om criminelen en terroristen te vangen, maar aan de andere kant, hoeveel privacy en vrijheid zijn wij bereid om op te geven zodat wij ons meer “schijn” veiliger kunnen voelen?
 
En terwijl contant geld wordt gecriminaliseerd, worden wij allemaal in het banksysteem gedwongen of we dit leuk vinden of niet. Als wij niet contant kunnen betalen voor bepaalde zaken, welke andere keuzes hebben wij dan?
 
De waarheid is, hoe meer je over deze kwestie nadenkt, te meer verontrustend het wordt.


Bron: endtimes.punt.nl

Voeg toe aan: