Zoeken
 


Schuldencrisis Eurozone gaat kritieke fase in

Laatste wijziging: dinsdag 14 september 2010 om 14:49, 3258 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 14 september 2010

Volgens de toonaangevende krant Financial Times gaat de schuldencrisis in de Eurozone vanaf september een kritieke fase in, omdat veel Europese landen de komende maanden tientallen miljarden extra nodig hebben om hun uitgaven en tekorten te kunnen financieren.   Sommige analisten waarschuwen dat de zwakkere economiën hier mogelijk niet toe in staat zullen zijn en we een nieuwe, ernstigere 'Griekse' crisis gaan krijgen.

De landen die grote risico's lopen zijn met name Spanje, Portugal en Ierland. Internationale financiers maken zich nog steeds zorgen over de gezondheid van de banken en economiën van deze landen. Spanje moet de rest van dit jaar maandelijks zo'n € 7 miljard bij elkaar zien te krijgen, het dubbele van het bedrag in augustus (€ 3,5 miljard). In totaal hebben de overheden van de Eurozone in september € 80 miljard nodig, tegenover 'slechts' € 43 miljard in augustus.

Sommige experts denken dat de financiële markten opnieuw een onzekere tijd tegemoet gaan omdat ze vrezen dat veel beleggers en financiers hun schuldpapieren van de probleemlanden van de hand zullen doen. De toch weer verslechterde vooruitzichten voor de wereldeconomie zullen dat effect alleen maar versterken, en hebben de kans dat er een 'dubbele-dip recessie' ontstaat verder vergroot.

Hoewel andere specialisten erop wijzen dat landen zoals Portugal en Ierland het grootste deel van de dit jaar benodigde miljarden al binnen hebben, zal een   dubbele-dip recessie de al langere tijd onder grote druk staande economiën van deze landen en ook van Spanje extra hard raken. Tevens zouden de belangrijkste kerneconomiën -Duitsland en Frankrijk- dan eveneens moeite kunnen gaan krijgen om hun tekorten te financieren. (1)

Duitse topeconoom: Griekenland op rand van burgeroorlog
Het eerste land dat het risico liep om bankroet te gaan, Griekenland, zou volgens de Financial Times dankzij de € 110 miljard van de EU en het IMF de komende jaar geen zorgen meer hoeven hebben over de financiering van zijn begroting. Het land heeft echter wel zeer forse bezuinigingen moeten invoeren. Laatst berichtten we al dat deze bezuinigingen de Griekse maatschappij beginnen te ontwrichten en er in sommige gebieden in Griekenland al 70% werkloosheid is ontstaan.

Daarom waarschuwde de Duitse topeconoom dr. Hans-Werner Sinn vorige week dat het alsnog verkeerd kan aflopen voor Griekenland. 'Deze tragedie is niet op te lossen,' waarschuwde het hoofd van het al ruim 60 jaar bestaande prestigieuze IFO-Instituut voor Economisch Onderzoek in München. 'Het beleid van geforceerde 'interne devaluatie', deflatie en depressie kan Griekenland op de rand van een burgeroorlog brengen. Het is onmogelijk om lonen en prijzen met 30% te korten zonder dat er grote rellen ontstaan.' (2)

Tweede Griekse crisis is aangebroken
'Griekenland zou bankroet zijn zonder de reddingsmaatregelen,' vervolgde hij. 'Alle alternatieven zijn vreselijk, maar de minst erge is als het land uit de eurozone stapt, zelfs als de Griekse banken hierdoor omvallen.' Volgens dr. Sinn zijn Spanje en Portugal niet te vergelijken met Griekenland, omdat de schuldenlast van deze landen nog in de hand te houden is en hun tekorten kunnen worden aangepakt door hogere belastingen in te voeren. 

'Als de Europese Unie geen hulp had gegeven, dan was Griekenland tussen 28 april en 7 mei bankroet gegaan,' aldus dr. Sinn, die overigens zware kritiek had op de door de EU gepraktiseerde 'bailout' procedures. 'Landen zouden door een soort faillissementsprocedure moeten gaan en financiers zouden een korting moeten accepteren vóórdat er geld beschikbaar wordt gesteld voor reddingsplannen. Anders krijgen we nooit de noodzakelijke schuldendiscipline in de eurozone.'

In tegenstelling tot wat in de Financial Times wordt beweerd hebben de € 80 miljard van de EU en de € 30 miljard van het IMF volgens dr.Sinn niet het gewenste effect gehad. De kosten om de Griekse staatsschuld te kunnen blijven financieren zijn namelijk weer terug op het kritieke niveau van eerder dit jaar. 'We zijn inmiddels in de tweede Griekse crisis beland,' concludeerde de Duitse topeconoom.
 
'Bailout Noord Europese banken ten koste van Griekenland'
Volgens het IMF zal de Griekse schuld in 2013-2014 150% van het BNP bedragen, zelfs als Athene alle noodzakelijke bezuinigingen doorvoert. Griekenland kan vanwege het lidmaatschap van de eurozone niet devalueren en de schuldenlast herstructureren, wat normaal gesproken de juiste maatregelen zijn voor landen met een uit hand gelopen schuldenlast en een verlies van concurrentiekracht. Diverse oud IMF-officials zeggen dat dit funest is voor de Griekse economie, en verdenken de EU er daarom van dat het werkelijke doel is om de Noord Europese banken die veel Griekse schulden in hun bezit hebben te redden, en niet om Griekenland te helpen.
 
Wel was dr. Sinn uitermate positief over het volgens hem krachtige herstel van de Duitse economie, die de komende jaren een nieuwe periode van sterke groei lijkt te gaan doormaken. De Duitsers zullen er nu echter voor waken opnieuw te investeren in 'Club Med' (de Zuid Europese lidstaten van de EU) en hun geld hoofdzakelijk aanwenden voor de Duitse economie. Mocht het herstel van de Duitse economie inderdaad doorzetten, dan zal ook de Nederlandse economie hiervan profiteren.
 
 
Xander
 


Bron: xandernieuws.punt.nl

Voeg toe aan: