Zoeken
 


Double dip in aankomst.....

Laatste wijziging: vrijdag 17 september 2010 om 11:25, 3055 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 17 september 2010

De Verenigde Staten stevenen toch echt af op een tweede recessie, de beruchte dubbele dip.

VS: 4,9
Dat verwacht althans een meerderheid van de financieel directeuren bij Amerikaanse bedrijven. Zo blijkt uit een groot driemaandelijks onderzoek onder deze groep, waaraan ook de Universiteit van Tilburg meewerkt. Amerikaanse financieel directeuren, de zogeheten CFO's, geven de economische toekomst een dikke onvoldoende: een 4,9. Hun Europese collega's werden met een 5,8 juist optimistischer en Aziaten geven zelfs een 7 aan de toekomst.

Consumenten
De Amerikaanse directeuren zijn vooral teleurgesteld in de achterblijvende vraag van consumenten. Het is nu wachten of het Amerikaanse negativisme overslaat op ons.

Financiële instellingen
Wereldwijd zijn vooral directeuren van financiele instellingen negatiever geworden. Exporterende bedrijven werden juist positiever.


© RTLZ.nl

industriële melt down in de VS

Voorlopende indicator
Dat zeggen analisten van ING in de Prophet van 16 september. De ISM is een voorlopende indicator voor de industriële productie in de VS. ''De verrassende stijging in de ISM eerder deze maand leidde tot een scherpe stijging van de rendementen op obligaties'', aldus ING-analist James Knightley. ''Dit viel echter niet te rijmen met hetgeen de regionale inkoopmanagers van productiebedrijven aangaven, zodat we bij ING onze twijfels hadden''.

ISM & regional PMIs

Bron: EcoWin en ING

ISM onder de 50?
Deze twijfels zijn toegenomen na de publicatie van de Empire State Manaufacturing Index, gisteren, die verder daalde.'' ''Deze Empire State Manaufacturing Index komt nu overeen met een ISM die tot onder de 50 daalt.'' Een stand onder de 50 punten geeft een krimp weer.

Zorgen over double dip kunnen verergeren
''Vandaag wordt de Philadelphia Fed index gepubliceerd en wanneer deze niet scherp terugveert, zal ook deze index op een grote daling van de ISM wijzen'', aldus Knightley van ING. ''De Philadelphia Fed index is al op een niveau dat wijst op een ISM die daalt naar een niveau van 44, hetgeen op een recessie wijst. Mocht de Philadelphia Fed index niet verbeteren, dat verergert dat alleen maar de zorgen over een double dip in de VS.''

Voorlopende indicator van voorlopende indicator
De ISM is een voorloper voor de industriële productie en de Philly Fed en de Empire State Manufacturing lopen weer op ISM vooruit.

Zie ook: 11:00 uur: Indicatoren wijzen toch op double dip VSBron: rtl.nl

Voeg toe aan: