Zoeken
 


Euro overleeft het misschien niet

Laatste wijziging: maandag 4 oktober 2010 om 15:49, 2943 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 4 oktober 2010

AMSTERDAM - Joseph Stiglitz, een van ‘s werelds bekendste economen, waarschuwt dat de toekomst van de eurozone en de euro er niet goed uitziet. Dat schrijft de Britse Sunday Telegraph op basis van de nieuwste versie

Stiglitz zegt dat het fragiele Europese economisch herstel wellicht onherstelbaar beschadigd is door een “golf van soberheid” die over het werelddeel spoelt. De mogelijkheid bestaat dat die golf ook Amerika bereikt, schrijft de Britse krant.

Hij uit zijn zorgen over overheden die hun tekorten te snel proberen weg te werken en zo de kans op een dubbele dip vergroten. Spanje neemt hij als voorbeeld.

Dat land moet volgens de Europese regels nu bezuinigen, wat de werkloosheid bijna zeker verder op zal schroeven. “Spanje zou wel eens de doodspiraal binnen kunnen treden, die Argentinië nog maar een decennium geleden trof.”

Euro

De euromunt staat volgens de econoom onder intense druk. De eurolanden met een groot overschot, zoals Duitsland, en de landen met grote tekorten, zoals Ierland, Portugal en Griekenland, hebben totaal verschillende behoeften.

In het ergste geval redt de euro het niet, aldus Stiglitz.

Duitsland

Duitsland zou volgens hem de eurozone moeten verlaten, om de munteenheid te devalueren en de noodlijdende landen te helpen met hun export.

Zolang er niets heftigs gebeurt, zal de euro het volgens Stiglitz prima redden. “De test zou komen wanneer een of meer van de landen met een downturn te maken krijgt.”

Stiglitz is voormalig hoofdeconoom bij de Wereldbank, Nobelprijswinnaar en adviseur van president Bill Clinton. Momenteel is hij professor op de Columbia Business School.van zijn boek Freefall.Bron: nu.nl

Voeg toe aan: