Zoeken
 


420 banken eisen invoering één-wereld munt

Laatste wijziging: donderdag 14 oktober 2010 om 16:07, 3570 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 14 oktober 2010

Het Institute of International Finance (IFF), een groep die 420 van 's werelds grootste banken en financiële instellingen vertegenwoordigt, heeft opnieuw een oproep gedaan om een één-wereld munteenheid in te voeren. 'De kerngroep van de belangrijkste economiën in de wereld moet samenkomen en overeenstemming zien te bereiken,' verklaarde IFF-managing director Charles Dallara tegenover de Financial Times. Dat zou dan moeten gebeuren op de in november geplande G-20 topconferentie in Seoul, Zuid Korea, waar naar verwachting het fundament van een 'nieuwe economische wereldorde' zal worden gelegd.
Op 4 oktober schreef Dallara in een publicatie namens het IMF dat het nodig is dat de verhouding tussen de wereldmunten centraal gecoördineerd gaat worden om de sluimerende valuta oorlog in de kiem te smoren. 'Het bekrompen unilaterale en bilaterale beleid van de afgelopen maanden, inclusief een groot aantal voorgestelde en uitgevoerde maatregelen op het gebied van handel, valuta interventie en monetaire politiek, heeft bijgedragen aan een verslechterende onderliggende macro-economische onbalans,' aldus Dallara. 'Ze hebben tevens geleid tot meer protectionistische druk, omdat landen wedijveren op de exportmarkten als een bron van groei.'
 
Dallard wil dat de G-20 zich zullen houden aan de toezegging om zogenaamde 'speciale trekkings rechten' van het Internationale Monetarie Fonds (IMF) te gebruiken om een internationale één-wereld munteenheid te creëren, die als alternatief kan gaan fungeren voor de Amerikaanse dollar en een nieuwe standaard kan gaan worden voor de buitenlandse valuta reserves van alle landen. (1)
 
In het in juli gepubliceerde 176 pagina's tellende rapport 'United Nations World Economic and Social Survey 2010' riep de VN eveneens op tot vervanging van de dollar door een nieuwe wereldwijde valuta, uitgegeven door het IMF. Het valt echter niet te verwachten dat de G-20 op de komende conferentie in Seoul (11 en 12 november) al zover zal durven en kunnen gaan; wel zullen er maatregelen worden genomen om een internationaal vangnet te creëren, waardoor een grote financiële crisis zoals de huidige, die in 2008 begon met het omvallen van Lehman Brothers, in de toekomst voorkomen moet worden. (2)

12 onheilspellende signalen van de komende grote crisis
Al geruime tijd schrijven over een komende 'nieuwe' crisis (tussen aanhalingstekens, omdat de eerste crisis nooit is opgelost maar werd verbloemd met honderden miljarden kostende stimulansmaatregelen), die volgens velen nu letterlijk op elk moment zou kunnen losbarsten. Anderen denken dat het zo'n vaart niet zal lopen. De volgende 12 ontwikkelingen laten echter een zeer duidelijke, onheilspellende trend zien: (3)
 
1.   'Insiders' binnen het bedrijfsleven en financiële instellingen trekken zich al maanden steeds sneller terug uit de aandelenmarkt. Vorige week steeg de verhouding verkochte/gekochte aandelen door (top)managers en directeuren van 1411:1 naar 2341:1 ten opzichte van de week ervoor (4). Kortom: degenen die kunnen weten hoe het écht gaat met de economie verkopen nog steeds als waanzinnigen hun aandelen.
 
2. Wat de rijkeren vervolgens met hun geld doen? Goud kopen, met tonnen tegelijk (5). Ook landen zoals China, India en Rusland blijven grote hoeveelheden goud inslaan. Rusland kocht alleen al in 2010 meer dan 100 ton van het goudgele edelmetaal (6), dat volgens steeds meer onafhankelijke economen en financiële experts tenminste deels opnieuw de basis zal worden van een nieuwe wereldvaluta.
 
3. De mega-zakenbank J.P.Morgan -ook wel gezien als de Fed (Amerikaanse Federal Reserve) in vermomming- verkoopt massale hoeveelheden goud-op-papier en koopt in plaats daarvan exclusieve rechten op de toekomstige productie van écht goud (7). Het wordt steeds duidelijker dat elke gram écht goud minstens 100 keer op papier is verkocht - een gigantische fraude van de zogenaamde bullion (goud) banken.

4. De United States Mint (productie van Amerikaans muntgeld) heeft aangekondigd dat de 1-ounce (ca. 28 gram) wegende American Buffalo 24-karaats goudmunten op zijn en dit jaar niet meer verkocht zullen worden (8). Ook de vraag van particulieren naar goud stijgt enorm.
 
5. Het wordt steeds moeilijker om het ongewoon hoge aantal opties op de Amerikaanse beurs te verklaren (9). Het lijkt erop alsof veel beleggers binnen afzienbare tijd een plotselinge sterke koersverandering verwachten.
 
6. Sommige zeer grote beleggers maken dan ook massale speculaties dat de toonaangevende S&P 500 index (de koersen van de 500 belangrijkste beursgenoteerde bedrijven) nog in oktober hard onderuit zal gaan. (10)
 
7. Vorige week dinsdag veroorzaakte de Bank van Japan een schok op de financiële markten door de rente nog verder te verlagen naar bijna 0 en door een quantitative easing fonds op te zetten van 5 biljoen yen (40 miljard euro) in een poging de vastlopende (financiële) economie weer op gang te helpen. (11)

8. De presidenten van de Fed-kantoren in New York en Chicago dringen er op aan om ook in de VS een nieuwe ronde quantitative easing (simpelweg het bijdrukken van geld) te beginnen, zelfs als dit betekent dat de inflatie fors zal gaan stijgen.
 
9. Econoom en Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz verklaarde vorige week dinsdag tegenover journalisten dat het losbandige monetaire beleid van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank de wereld in 'chaos' zullen storten. (12)
 
10. Aan het einde van september werd in de VS de zoveelste kostbare bailout aangekondigd, namelijk een van $ 30 miljard om het hele Amerikaanse Krediet Unie systeem te redden. (13)
 
11. Grote banken zoals Bank of America, JPMorgan Chase en GMAC Mortgage hebben in veel Amerikaanse staten alle gedwongen hypotheekfaillissementen opgeschort, omdat er ernstige bedenkingen zijn over de huidige faillissementsprocedures (14). Voor de vele gezinnen die hun huis niet meer kunnen betalen en eruit gezet gaan worden is dit natuurlijk -tijdelijk- goed nieuws. Een deel van het Amerikaanse Congres eist inmiddels een federaal onderzoek naar deze procedures, wat de hele Amerikaanse hypotheekindustrie op zijn kop zou kunnen zetten. (15)
 
12. Het aantal Amerikanen dat afhankelijk is van voedselbonnen stijgt gestaag door richting de 45 miljoen (officieel). In de echte economie is de inflatie reeds geëxplodeerd, met name door de enorm gestegen voedselprijzen (stijging op jaarbasis van varkensvlees: 68%, koffie: 45%, suiker: 24%, zalm: 30%, sinaasappelen: 35%, gerst: 32%, rundvlees: 23%). De officiële U6 werkloosheid (inclusief parttime-werklozen) steeg naar 17,1%; de totale Amerikaanse werkloosheid wordt geschat op ongeveer 22% (tegen ca. 10% officieel). (16)
 
Betekent dit dat de wereldwijde financiële markten en economiën een nieuwe dreun tegemoet kunnen zien? Absoluut, maar het is niet te zeggen wanneer de boel precies uiteen zal gaan vallen. Waarschijnlijk zullen we de komende jaren meerdere 'crashes' en 'ineenstortingen' gaan beleven. De politieke en financiële elite doet nu nog zijn uiterste best om met behulp van via de massamedia verspreide verdraaide cijfers en misleidende 'positieve' berichten de gewone bevolking voor te spiegelen dat alles weer goed komt en bij het oude blijft. Het is echter onvermijdelijk dat op een zeker moment -of dit nu al 2010, 2011 of pas 2012 wordt- het hele huidige systeem als een kaartenhuis in elkaar zal storten.
 
 
Xander
 
(11) CNBC
(16) King World News


Bron: xandernieuws.punt.nl

Voeg toe aan: