Zoeken
 


Economie – alsof mensen er toe doen

Laatste wijziging: woensdag 27 oktober 2010 om 16:01, 3071 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 27 oktober 2010

(Tijn Touber) Ik heb me altijd ver gehouden van de economie en van alles wat met geld te maken heeft. Ik wist nooit precies wat ik verdiende, wat de prijs is van een liter benzine en waarom die lui op de beurs zo vreemd met hun handen wapperen en zo angstig naar dat grote bord staren. Ik had natuurlijk wel een vermoeden, maar wilde het vooral niet weten. Ik interesseerde me voor mensen, niet voor briefjes met cijfertjes erop. Ik wilde léven, voelen, erváren, zíjn… niet rekenen, afmeten, cijferen en boekhouden. De spaarzame keren dat mensen mij het beheer over een algemene kas toevertrouwden, moest ik elke maand bijpassen. Geen idee waar het allemaal was gebleven. Het maakte me ook niet uit. Geld was geld en dat moest rollen. En als het op was, dan was het op.

Maar de laatste tijd kan ook ik er niet meer omheen. De idiotie rondom de beursgang van WorldOnline, de mislukte acties om de schulden van ontwikkelingslanden kwijt te schelden, de krankzinnige miljardenfusies en de gigantische rijkdom van mensen als Bill Gates ontgaan ook mij niet. Wat is er eigenlijk aan de hand met de economie? Is dit vooruitgang? Willen we deze waanzin? Is het niet tijd voor bezinning op datgene wat letterlijk vertaald zo mooi 'staatshuishouding' heet? Het klinkt zo gek nog niet om het verschijnsel wereldeconomie weer eens gewoon als een huishouden te beschouwen. En voor die beschouwing ben ik - als economische anti-held - waarschijnlijk de meest geschikte kandidaat op de redactie van Ode. Immers, als je er niets van af weet, stel je de juiste, domme vragen. Waarom is winst maken eigenlijk zo belangrijk? Wat is geld? Waarom is er geld? Hebben we die multinationals wel nodig? Waarom luisteren we naar het Internationale Monetaire Fonds (IMF)? En: kan dat hele economische systeem niet gewoon heel anders en vooral veel makkelijker en menselijker?

Bron / Lees verder: earth-matters.nl



Voeg toe aan: