Zoeken
 


Willem Middelkoop: voor 2015 hebben we een nieuw systeem

Laatste wijziging: dinsdag 16 november 2010 om 13:47, 3902 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 16 november 2010

Willem Middelkoop en Sylvester Eijffinger maken zich zorgen over het beleid van de Federal Reserve. Willem stelt dat Robert Zoellick, de president van de Wereldbank die onlangs pleitte voor invoering van de gouden standaard, heel goed weet waar hij het over heeft. ''Hij maakt zich kennelijk zulke grote zorgen over het huidige dollarsysteem, dat er volgens hem wel móet worden nagedacht over een volgende fase''. Eijffinger ziet de opmerking van Zoellick als impliciete kritiek op het beleid van Bernanke.

''Overliquiditeit spoelt over de wereld, opkomende landen hebben er problemen mee, ook de eurozone kan zich er niet aan onttrekken.'' Bij het overstappen van beleggers naar goud speelt volgens Eijffinger mee dat de rente nu bijna nul is, zodat de opportuniteitskosten voor het aanhouden van goud bijna nul zijn. ''Dit is echter maar voor een korte periode, de vraag is wanneer het sentiment gaat omslaan. Dat zal het geval zijn naarmate de financiële markten denken dat de centrale bankenhun rente gaan verhogen, ergens in de loop van volgend jaar.'' 'Het probleem is dat er in de VS nu sprake is van een buitengewoon experiment. je weet niet zeker wanneer de Fed de overliquiditeit gaat afromen. Het hele proces van afbouw van schulden wordt gestopt, dat wil de Fed wegplooien via monetaire verruiming, maar de zure appel moet je toch doorbijten en hij wordt steeds zuurder. Over 2 á 3 jaar barst de zeepbel die nu wordt gecreëerd.

Willem Middelkoop stelt dat ons huidige monetaire systeem gebaseerd is op vertrouwen. ''Er komt altijd weer een punt dat het papieren geldsysteem implodeert en dan moet je terug naar een gedekt systeem, of dat nu een dekking is door goud, of door wat anders.'' Sylvester Eijffinger benadrukt dat we na de val van Bretton Woods te maken hebben met een fiduciair geldsysteem, dat werd gedekt door vertrouwen in centrale banken. Aan dat laatste schort het nu. ''Er is maar één manier om ervoor te zorgen dat de geldgroei in bedwang wrodt gehouden en dat is zorgen dan de centrale bank onafhankelijk is. een onafhankelijke centrale bankier is iemand die nee kan zeggen tegen politici.'' Bekijk hier de hele aflevering van de Kijker aan Z.



Bron: biflatie.nl

Voeg toe aan: