Zoeken
 


Goldman Sachs kan verantwoordelijk worden gehouden voor het laatste circus in de bankwereld

Laatste wijziging: maandag 22 november 2010 om 14:52, 2436 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 22 november 2010

In juli van het afgelopen jaar zette het bedrijf $6,65 miljard opzij voor medewerkers en bonussen voor slechts drie maanden werk, terwijl de westerse economieën in recessie verkeerden, werknemers hun banen verloren, huizenprijzen kelderden en overheden probeerden uit de schulden te komen.

Topmannen van Goldman kregen in 2009 een recordbedrag van $900.000 per persoon. Dit was net nadat de bank zich voor $10 miljard had uitgekocht bij het Amerikaanse ministerie van financiën en fortuinen verdiende met het lenen van geld aan wanhopige regeringen die probeerden hun economie te stabiliseren.

Het publiek begon te vermoeden dat bankiers bepaalde wetten niet hoefden na te leven. Minder bonussen werden uitgekeerd in 2008 en veel bankiers waren hun baan kwijtgeraakt. Lord Turner van de Financial Services Authority zette zijn vraagtekens bij het nut van bankiers.

In het laatste kwartaal van 2009 kregen de bankiers slechts een slordige $498.000, terwijl in Groot-Brittannië werd besloten een limiet in te stellen van £1 miljoen. Het was echter mosterd na de maaltijd en de schade was reeds toegebracht.

Goldman geeft weinig signalen af dat het geleerd heeft van de lessen uit 2009. In augustus van dit jaar kregen topmannen wederom miljoenen aan bonussen. Dit moest dienen als compensatie voor de tegenvallende bonussen in 2009 en om de bonuslimiet te omzeilen.

Het bedrijf heeft nu meer partners en managing directors (MDs) aangesteld dan ooit tevoren en de bank is hard op weg naar een nieuwe controversiële betalingsronde.Bron: telegraph.co.uk

Voeg toe aan: