Zoeken
 


Cantona roept op om banken te plunderen op 7 december

Laatste wijziging: dinsdag 23 november 2010 om 15:16, 2678 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 23 november 2010

Tijdens zijn voetbalcarrière was de legendarische Manchester United-aanvaller Eric Cantona al een controversieel figuur. Een imago dat de 44-jarige Fransman graag in stand houdt. Cantona wil een wereldwijde revolutie ontketenen die ervoor moet zorgen dat banken wereldwijd lamgelegd worden.

Cantona, die tegenwoordig als acteur aan de bak komt en in 'Looking for Eric' zelfs zichzelf speelde, geeft de banken de schuld van alle financiële ellende in onze huidige samenleving en is dat grondig beu. De Fransman vindt dat de dagenlange straatprotesten tegen de beslissing van Sarkozy om de pensioenleeftijd van 60 op 62 jaar te brengen, uiteindelijk niets hebben opgeleverd. Daarom wil hij dat iedereen op 7 december zijn geld van de bank haalt. Hij sluit zich op die manier aan bij activisten die via Facebook en andere sociale media oproepen tot een internationale bankrun op 7 december.

Hutje op de wei
Hiermee wil hij een revolutie beginnen die het wereldwijde banksysteem platlegt. "De banken zorgen voor alle problemen in de wereld", zegt hij in een interview met de Franse regionale krant Océan. "Als we de banken platleggen, creëren we een sociale en economische revolutie. Dat is nodig. Tenzij je in een hutje op de wei woont, is het gedrag van banken misselijkmakend. Daartegen moeten we wat doen", aldus Cantona, die ervan overtuigd is dat zijn doel kan slagen mits miljoenen mensen zich bij hem aansluiten.

Gevolgen desastreus
De bankrun2010.com-beweging vindt zijn oorsprong in Frankijk en geniet inmiddels bijval in andere landen, waaronder Duitsland, Nederland, Italië en ook ons land. Het is niet onwaarschijnlijk dat de actie zich over nog meer Europese landen zal verspreiden. De gevolgen van zo'n actie kunnen desastreus zijn. Zelfs als slechts een paar procent van de burgers gehoor geeft aan de oproep, zal het hele financiële systeem insstorten, aldus de initiatiefnemers. Het Franse 'Stop Banque' roept op om het geld in een koffer thuis te bewaren.

Zinloos
De reactie van de Franse Federatie van banken laat niet op zich wachten. Woordvoerster Valérie Ohannesian noemt de campagne zinloos in elk aspect: "In een eerste reactie moest ik eens hard lachen. Trouwens, als de heer Cantona zijn geld van de bank wil halen, denk ik dat hij daar een hoop koffers voor nodig zal hebben."

Presse Océan, een krant met haar basis rond Nantes, vroeg Cantona vorige week om zijn mening over het werk van kunstenaar Abbé Pierre, maar al snel ging het gesprek over op de financiële crisis. Het filmpje is al een enorme hit op internet. (odbs)

Noot redactie:

Gaan we dat hier in NL ook doen?Bron: hln.be

Voeg toe aan: